Articole electronica, kituri, scheme
Automatizari

Oscilator comandat digital

   

Articol publicat in revista Tehnium, Nr.10 din 1990

Autor articol: Ing. N. Andreescu

La realizarea unui osciloscop pe frecvenţe joase sau chiar pînă la 100 kHz este nerentabilă utilizarea bobinelor. Cînd se doreşte şi reglarea frecvenţei într-o plajă mare, se recurge la soluţia mixării, care duce la scheme complexe. în aceste cazuri se utilizează oscilatoarele cu reţea pasivă RC. La frecvenţe joase elementul variabil nu poate fi condensatorul, deoarece nu se fabrică la valori mai mari de 500 pF. S-a ajuns astfel la soluţia curentă”cu potenţiometru sau rezistenţe comutate, fiind şi cea mai ieftină. Apare însă un dezavantaj major ca urmare a uzurii potenţiometrului şi decalibrării în timp.

Apariţia circuitelor integrate în tehnologie CMOS a făcut posibilă adoptarea unei soluţii intermediare avînd la bază comutatorui cu rezistenţe calibrate. Astfel, modificarea valorii rezistenţei se face cu ajutorul unui comutator electronic comandat digital prin intermediul a două taste (creşte-descreşte sau up-down).

Figura alăturată conţine un oscilator RC realizat cu negatoare (porţile 1/3 şi 1/4 din CI—1) tip MMC4069. Frecvenţa este determinată de constanta de timp R*C1. R* poate lua orice valoare între R şi 18R, în funcţie de starea contactelor electronice conţinute în circuitul integrat Ci—2. Se obţin astfel 16 valori discrete ale frecvenţei.

Pentru comanda contactelor electronice se utilizează un numărător stînga-dreapta tip MMC40193 (CI—3).

Schimbarea frecvenţei se efectuează prin închiderea contactului K1 pentru micşorare şi K2 pentru mărire. Trecerea de la o valoare la alta se face la fiecare secundă ca urmare a impulsurilor furnizate de generatorul de tact realizat cu două negatoare (1/5 şi 1/6) din capsula MMC4069 (CI—1). La încetarea apăsării tastei (K1 sau K2), schimbarea frecvenţei încetează şi se memorează valoarea respectivă pînă la aplicarea unei noi comenzi.

Semnalul generat este disponibil la ieşirea 4 a porţii 1/2, iar negatul acestuia la ieşirea 2 a porţii 1/1.

Generatorul este util în laboratoare sau ateliere de service unde numărul de manipulări este rîdicat.


Articole din aceasi revista
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top