Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Un amplificator simplu de 10 wati

 

Amplificatorul prezentat în schema din figura 50 prezintă avantajul unui număr mai redus de piese. Puterea utilă este de 10 W, pentru un coeficient de distorsiuni de 3%. împedanţa primară a transformatorului ieşire v.a fi de 8000 ohmi.

Prima jumătate a tubului ECC82 este utilizată ca amplificatoare de tensiune, iar a doua jumătate ca defazoare. Tensiunea de reacţie negativă se culegea de la secundarul transformatorului de ieşire, printr-un divizor R15, R16, şi se aplică catodului primei triode.

O parte a rezistenţei de negativare a tuburilor finale este comună ambelor tuburi, iar o parte este formată de un potenţionietru care are rolul de a echilibra cele două etaje de putere, asigurînd o funcţionare simetrică. Acesta constituie un avantaj în cazul în care cele două tuburi nu sînt egale sau cîncl dintr-un motiv oarecare a fost înlocuit numai unul din ele.

Sensibilitatea acestui amplificator este de aproximativ 1 volt pentru o putere de ieşire de 10 waţi. Ca atare el va fi folosit împreună cu unul din preamplificatorii descrişi mai înainte.

Principalele tensiuni continue, măsurate cu un instrument universal avînd 20 Kohmi/volt, sînt indicate pe schemă.

Amplificatorul se alimentează cu 300V/120 mA tensiune anodică şi 6,3 V/1,8 A pentru încălzirea filamentelor.

Lista de material

ta - Un amplificator economic de 10 wati - Lista de materiale


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top