Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Un amplificator de inalta fidelitate de 10 wati

 

Impreună cu preamplificatorul din figura 31 sau cu cel din figura 41, amplificatorul acesta poate satisface pretenţiile cele mai avansate în privinţa calităţii reproducerii şi exploatării.

Schema electrică de principiu (fig. 51) ne arată că aparatul este compus din două etaje amplificatoare de tensiune, un etaj defazor şi un etaj final in contratimp, lucrînd în clasa AB1. Pe lîngă acestea, e prevăzut un sistem de reglaj independent al amplificarii frecventelor înalte şi joase.

Tubul EF86 e utilizat ca amplificator de tensiune, calităţile auiimicrcfonice şi antibruin ale acestuia fiind cunoscute. Placa acestui tub este. cuplată direct cu grila de comandă a primei triode, eliminîndu-se astfel defazarea şi atenuarea la frecvenţe joase introduse în mod obişnuit de condensatorul do cuplaj. De remarcat valoarea diferită a rezistenţelor de sarcină anodiee ale celor două triode, pentru a compensa factorul mai mic de amplificare al triodei de jos.

In circuitele de grilă de comandă şi grilă ecran a celor două tuburi finale se utilizează rezistenţe de prevenire a oscilaţiilor parazite. O reţea de reacţie negativă leagă secundarul transformatorului de ieşire cu catoda primului tub, prin întermediul unor elemente de corecţie care linearizează curba de raspuns a amplificatorului. Două alte circuite de corecţie se află unui între a nod a tubului EF86 şi + IT, iar celalalt între placa şi grila de comandă a triodei inferioare din tubului ECC83.

Fiecare etaj al amplificatorului este prevăzut cu un filtraj suplimentar pe înalta tensiune, ceea ce asigură o stabilitate foarte mare şi o lipsă totală de zgomot de reţea.

La intrarea acestui amplificator se află dispus un circuit format din R1, R2, R3, R4, R5, şi C1, C2, C3, C4, care asigură prin elementele sale variabile atît reglajul de volum, cit şi reglajul independent al frecventelor acute şi grave. In cazul în care preamplificatorul dispune de aceste reglaje, întregul circuit poate fi omis, intrarea urmînd să se facă direct pe grila de comandă a tubului EF86, care va fi legată la masă printr-o rezistenţă de 1 Megohm. Transformatorul de ieşire are o impedanţă primară de 8000 ohmi şi o impedanţă secundară de 2 ohmi, la care se vor putea adapta două difuzoare ele 5 waţi/4 ohmi conectate în paralel. Datele acestui transformator vor fi date ulterior.

Redresorul care alimentează acest amplificator va avea o celulă de filtraj compusă dintr-un drosel de 8 Henry, încadrat de două condensatoare electrolitice de 50 MF fiecare. El va trebui să debiteze, în sarcină, 250 V/130 mA şi 6,3 V/2 A.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top