Schema de principiu din figura 59 reprezintă un amplificator capabil să debiteze o putere utilă de 80 waţi, putere care în anumite condiţii de alimen-tare poate fi mărită pînă la 120 waţi. O astfel de instalaţie este utilă pentru sonorizări în aer liber, folosind un mare număr de difuzoare. Ea poate, de asemenea, fi utilizată de radioamatorii de unde scurte centru modularea anodîca a unui emiţător cu o pubere de alimentare de cea 200 waţi, cu modulaţie pe anod, în curent constant, lucrînd în clasă C. Tuburile finale folosite sînt de tipul 807, foarte populare în rîndul acestei ultime categorii de radioamatori, unde sînt de obicei utilizate cu amplificatoare finale de radiofrecvenţă.
Tubul TI este montat ca amplificator de tensiune şi ca defazor (trioda inferioară), iar tubul T2 ca amplificator în contratimp pentru atacul etajului final. Pentru cuplajul dintre etajul prefinal şi final se foloseşte un transformator avînd raportul de transformare l/l, 5/1, 5, deci ridicător de tensiune. Datele de construcţie ale transformatorului de ieşire sînt indicate în capitolul următor şi au fost calculate pentru o impedanţă secundară de 200 şi 600 ohmi. In cazul folosirii acestui amplificator ca modulator pentru uri emiţător de amator, secundarul va trebui să aibă impedanţă cerută de etajul final de radiofrecvenţă. Această impedanţă este egala cu raportul dintre tensiunea şi curentul anodic ai etajului de RF modulat.
Puterea amplificatorului poate fi mărită de la 80 la 100 waţi alimentînd anodele tuburilor 807 cu 750 volţi în loc de 600 V, în care caz consumul res-pectiv va creşte de la 200 la 240 mA şi nega ti var ea va trebui mărită de la — 30 la — 32 volţi. Impedanţă de sarcină optimă se schimbă şi ea, devenind 6 400 ohmi (de la placă la placă) în loc de 6950 ohmi. Trebuie însă subliniat că funcţionarea în aceste condiţii scurtează considerabil longevitatea tuburilor, din care motiv acest regim se recomandă doar pentru uzul radioamatorilor de unde scurte unde instalaţia lucrează intermitent. Pentru funcţionarea continuă, nu se va depăşi regimul de 80 waţi.
Redresorul se va executa după schema din figura 58, tinînd seama de modificările survenite în consumuri si tensiuni. Pentru încălzirea filamentelor va fi necesară o tensiune de 6,3 V la un debit de 3A, deci aceleaşi date.
In cazul în care transformatorul de ieşire va fi un transformator de modulaţie, legătura care leagă secundarul la masă se va suprima din schemă.
Sensibilitatea amplificatorului, la puterea nominală, este de aproximativ 800 mV tensiune care va fi obţinută de la unul din prcamplificatoarele prezentate în capitolul precedent.
Din punct de vedere constructiv, se va respecta aceeaşi împărţire etajată ca şi la amplificatorul de 40 wati.
LISTA DE MATERIALE
Articole din aceasi publicatie