Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Un amplificator de 20 wati

 

Combinînd tuburile din seria „noval” cu tuburile sovietice de putere tip 6Π3C (6L6G), se poate realiza schema din figura 56. Sensibilitatea la intrare este de aproximativ 1 volt, de unde reiese că acest amplificator va fi combinat cu unul din preamplificatoarele descrise mai înainte. Alegerea preamplificatorului cel mai convenabil o va face amatorul, în funcţie de necesităţile sale.

Dacă parcurgem schema de la un capăt la celălalt, vedem că se utilizează două triode amplificatoare de tensiune, o triodă deîazoare şi clouă pentode finale de putere, lucrînd în contratimp, clasa ABi, cu negativare automată prin rezistenţă de catod.

O reţea de reacţie negativă cuprinde toate etajele, de la secundarul transformatorului de ieşire la catodul primului tub. In afară de aceasta, prima triodă a tubului T2 are catodul nedecuplat, introducînd o reacţie negativă de curent suplimentară.

Condensatorul C5 din circuitul principal de reacţie reduce gradul de reacţie la frecvenţele joase, de unde rezultă o creştere a amplificării la aceste frecvenţe. Prin aceasta se compensează capătul inferior al curbei de frecvenţă şi se obţine deci o linearitate mai bună.

Cuplajul parazit între etaje este evitat datorită grupului de filtraj compus din R4/C2 şi R7/C3, care are o reactanţă mare la frecvenţe joase. Totodată acest grup reduce componenta alternativă a tensiunii anodice aplicate tubului T1.

Pentru a putea obţine puterea nominală de 20 waţi de la acest amplificator, redresorul care-l va alimenta va trebui să debiteze o tensiune de 360V la un curent de 145 mA. Dacă puterea cerută amplificatorului nu trebuie să fie mai mare de 12-13 waţi, se va omite rezistenţa R17 şi se va folosi o tensiune anodică de 270 volţi. Pentru încălzirea filamentelor, transformatorul de reţea va fi prevăzut cu o înfăşurare capabilă să debiteze 6,3 V la 2,5 A.

Cele două impedanţe de ieşire — 2 respectiv 4 ohmi — permit legarea unui număr mai mic sau mai mare de difuzoare, în funcţie de puterea şi impedanţa fiecăruia. Rezistenţa optimă de sarcină a tuburilor finale este în acest montaj de 8000 ohmi (placă la placă).

ta - Un amplificator de 20 wati - Lista de materiale


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top