Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Un amplificator auxiliar pentru reproducere stereofonica

 

O instalaţie obişnuită de amplificare, pentru reproducerea discurilor, poate fi transformată, fără cheltuieli mari, într-o instalaţie destinată reproducerii discurilor sau benzilor stereofonice.

Simpla adăugare a unui amplificator suplimentar, pentru cel de al doilea canal, ar rezolva, ce-i drept problema, dar prezintă inconvenientul unei manipulări greoaie, prin faptul că nivelul de audiţie ar trebui reglat din două potenţiometre situate pe aparate diferite. Montajul prezentat în figura 53 evită acest neajuns şi dă rezultate foarte bune — în special atunci cînd amatorul îşi poate procura sau confecţiona două potenţiometre identice, montate pe un ax comun.

Urmărind schema, vedem că volumul se reglează prin potenţiometrul Rl. Semnalele canalului A sînt preamplificate de una din triodele tubului ECC83 şi amplificate din nou de tubul EL84 care debitează pe difuzor. Semnalele canalului B sînt aplicate celei de a doua trio de a tubului ECC83, care lucrează ca transformator de impedanţă (repetor catodic) şi sînt apoi aplicate la bornele PU ale radioreceptorului sau amplificatorului existent. In acest fel se poate obţine o redare stereofonică foarte, convenabilă. Potenţiometrul de volum al receptorului se va lăsa într-o poziţie fixă — poziţie care se va determina în prealabil prin interconectarea ambelor canale (punctele A şi B se vor scurtcircuita).

Curba de răspuns a amplificatorului auxiliar corespunde cu aproximaţie celei pe care o are un radioreceptor modern şi s-a prevăzut posibilitatea unei variaţii continue a timbrului, separat pentru frecvenţele joase şi înalte (R9 şi R10).

Datorită filtrajului riguros, raportul semnal/zgomot obţinut cu acest amplificator este foarte bun. In mod practic, urechea nu trebuie să perceapă absolut nici un zgomot de fond. O condiţie necesară pentru obţinerea acestui rezultat este ca cele două transformatoare — de reţea si de ieşire — să fie aşezate la 90° unul faţă de celălalt. Redresorul va fi prevăzut cu o celulă de filtraj compusă dintr-o rezistenţă de 1 Kohm încadrată de două condensatoare electrolitice de cîte 50 MF.

In figura 54 a se poate vedea desenul şasiului, cu cotele exterioare şi aşezarea pieselor principale. O vedere laterală a aceluiaşi şasiu este reprezentată în figura 54 b.

ta - Un amplificator auxiliar pentru reproducerea stereofonica - Figura 54

Lista de materiale

ta - Un amplificator auxiliar pentru reproducerea stereofonica - Lista de materiale


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top