Scopul acestui preamplificator este în primul rînd acela de a permite adaptarea la intrarea de impedantă mare a unui magnetofon sau a unui microfon dinamic de calitate superioară. De fapt înlocuirea unui transformator microfonîc de adaptare cu un preamplificator de acest fel este avantajoasă şi din punct de vedere al raportului semnal-zgomot, fără a pune la socoteală faptul că un transformator de impedanţă este greu de realizat în condiţii de amator şi este în orice caz totdeauna susceptibil de a culege zgomote de reţea nedorite.
Amplificarea dată de acest montaj (fig. 40) este suficientă pentru a permite instalarea microfonului departe de sursa sonoră, pentru anumite utilizări speciale (înregistrarea pe bandă de magnetofon a ciripitului păsărelelor într-o pădure etc.), preamplificatorul puţind îi conectat la intrarea “microfon” ai oricărui magnetofon portabil alimentat din baterii sau acumulatoare.
În măsura posibilităţilor, se vor utiliza piese miniatură. Întreg ansamblul poate fi montat într-o cutie de aluminiu avînd dimensiunile 13x8x4 cm. Rezistentele, condensatoarele si cele două tranzîstoare se vor aşeza pe o regletă ele pertinex corespunzătoare. Mufele sau bucşele pentru intrare şi ieşire se vor monta direct pe cutia de aluminiu. În cazul folosirii bucşelor, două din acestea vor fi izolate de cutie.
Alimentarea acestui preamplificator va fi asigurată de o baterie avînd o tensiune de 3 volţi.
Pentru T1 se va utiliza de preferinţă un tranzistor de radiofrecvenţă, care are zgomot mai mic, T2 va putea fi de orice tip, de audiofrecvenţa.
[raw_html_snippet id=”carte-tanarul-audioamator”]