Amatorul dornic de construcţii va putea să-şi pună în valoare talentul prin realizarea unui microfon cu cărbune simplu, care-i va putea oferi rezultate satisfăcătoare pentru multe utilizări curente.
Schiţa principială a unui astfel de microfon este arătată în figura 16.
Carcasa microfonului se va realiza din suprapunerea unor plăci de polistiren de 5 mm grosime. Pentru aceasta vom începe prin a confecţiona 5 plăcuţe conform desenului din figura 17 a, 2 plăcuţe conform cu desenul b, o plăcuţă după desenul c (aceasta va avea numai 3 mm grosime) şi în sfârşit 2 plăcuţe avînd dimensiunile din figura 17 d. Ultimele două desene reprezintă de fapt doar nişte rame a căror montare va fi arătată mai jos.
O soluţie convenabilă de lipit se obţine prin dizolvarea unei cantităţi mici de polistiren în acetonă, până ce se capătă un lichid vâscos. Cu ajutorul acestei soluţii se lipesc plăcuţele tip a şi b şi rama tip c, conform figurii 18 şi se lasă să se usuce timp de 24 ore, eventual aplicîndu-le o greutate. După uscare se finisează exteriorul cu o pilă fină şi cu hârtie de şlefuit. Abia după această operaţie se va îmbrăca întregul bloc cu ramele tip d, care îi vor da un aspect estetic si vor masca straturile.Electrozii se vor confecţiona în modul cel mai simplu din cupru sau aluminiu de 10 mm diametru (fig. 19). Gaura centrală se va pili într-una din părţi, pentru a asigura o poziţie stabilă şuruburilor de fixare M3. Înainte de montare electrozii vor fi bine curăţaţi cu benzină, pentru a se asigura un contact electric impecabil cu praful de cărbune.
Membrana se va confecţiona din foiţă de celofan de 0,08 mm grosime. Ea se va monta, bine întinsă, pe una din ramele tip d şî se va lipi cu “Adezin”. După lipire celofanul se va umezi uşor, astfel că după uscare să rămână bine întins.
Cea de a doua ramă tip d va fi acoperita, tot prin lipire, cu o bucată de stofă, menită să protejeze membrana de praf, şi ambele rame se montează apoi pe bloc prin strângerea piuliţelor M3, aşa cum se vede în figură.
Umplerea microfonului cu praf de cărbune se va face prin gaura cu diametrul de 3 mm aflată pe partea superioară a ramei c. Eventual se va folosi cărbunele rezultat din demontarea unei pastile telefonice stricate. După umplere gaura se va astupa cu un şurub corespunzător sau cu un mic dop de plută.
Pentru menajarea microfonului, curentul continuu care va trece prin el nu trebuie să depăşească valoarea de 25-30 mA. Acest curent va putea îi reglat cu ajutorul unui potenţiometru de câteva sute de ohmi.
Microfonul cu cărbune se va lega la amplificator, totdeauna, printr-un transformator ridicător de tensiune, avînd raportul de 1:20, până la 1:40. Dacă nu putem procura un astfel de transformator special, fie îl vom bobina singur, fie vom utiliza un transformator de sonerie cu primarul de 120 V, respectiv 220 V, spre amplificator şi secundarul de 3 V, respectiv 5 V, spre microfon. Schema electrică a unui astfel de ansamblu este reprezentată în figura 20 a şi b.
Articole din aceasi publicatie