Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Stabilizatoare de tensiune cu 4 terminale

 

4.2.2. Stabilizatoare de tensiune cu 4 terminale

Creşterea curentului de ieşire, integrarea pe acelaşi cip a protecţiilor la suprasolicitarea elementului regulator serie, utilizarea unei capsule mai ieftine sînt deziderate îndeplinite de stabilizatoarele de tensiune continuă de uz general cu 4 terminale.

Tipuri reprezentative pentru această familie sînt cir­cuitele µA 78 G (tensiune pozitivă) şi µA 79 G (tensiune negativă) produse de firma Fairchild. Ele provin din se­riile de stabilizatoare de tensiune fixă µA 7800, respectiv µA 7900. Utilizatorului i se permite accesul la nodul de reacţie, scos la un terminal suplimentar (denumit „ter­minal de control”) pentru a putea fixa printr-o reţea rezistivă de reacţie tensiunea de ieşire dorită.

Tensiunea pe terminalul de control fiind de 5V (pen­tru µA 78 G, respectiv —2,3 V pentru µA 79 G, tensiunea de ieşire se poate regla în domeniul 5 … 25 V, respectiv —2,3 . .. —30 V. Curentul maxim de ieşire este de 1 A.

Prin caracteristicile tehnice şi prin specificul aplicaţii­lor, stabilizatoarele din această categorie apar ca o verigă de legătură între cele două generaţii. Sub aspectul tehnicilor folosite în aplicaţii, se înscriu în prima generaţie, în timp ce sub aspectul integrării circuitelor de protecţie şi al mărimii curentului de ieşire aparţin celei de-a doua generaţii.

Date fiind răspîndirea restrînsă şi uzura morală a acestor circuite integrate, consumarea spaţiului grafic cu o prezentare în detaliu nu este justificată.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top