Articole electronica, kituri, scheme
RET

Revista RET nr.1 – HIFFY

 

Nu, nu este o greseala de tipar, este chiar mobilul acestei rubrici. Termenul provine de la o lumeata (dar nu si nemotivata) metamorfoza a termenului “HiFi” in nume propriu si acesta pentru ca HiFi-ul este intr-adevar o personalitate. Este din bolile contagioase ale tineretului – si nu eminamente a lui – a carei antidot se pare ca imunologii nu l-au gasit inca.De fapt, care este diferenta dintre hifist si audiofil?

In principiu. nici una.Toate aceste cuvinte: hifist, audiofil, discofil, meloman si altele care ne vin pe virful limbii sau al stiloului au un inteles comun.Limba este un sistern conventional, daea hotarim ca aceste cuvinte sa insemne acelast Iucruf atunci asta vor si face.

Si totusi, simt tot mai acut faptul ca hifistul si audiofilul nu sint aeeiasi. Am inceput sa banuiesc acest lucru, cind un prieten, in urma unei calatorii in State, mi-a povestit despre o super linie audio pe care a vizitat-o (de fapt, este de presupus ca nu pe ea a vizitat-o, ci pe proprietarul ei dar sub dictatura nu era sanatos sa cunosti persoane fizice din alte lurni…).Se asculta cu difuzoare electrostatice, ribbon-tweetere, traductoare cu ionizare, cuprinse in boxe active, actionate de arnplificatoare fabricate de super-firme; doze MC care impreum cu tramformatorul lor intreceau in pret bijuterii fastuoase, totul ridicindu-se la sume unde aproape nu mai conta un zero in plus sau in minus.

Ei bine, cum sunau toate acestea impreuna? “Fir-ar sa fie-spunea prietenul meu intristat-nu suna atit de mirific pe cit asteptam!” E, asa pateste jazz-istul cind e pisat cu muzica simfonica gindeam eu.Dar pe urma m-am intilnit si eu cu un asemenea High End Audio si nu mi-am putut infrina deceptia: asta este tot? E adevarat, nu am ascultat mult (cu atit mai putin in liniste), deci nu am avut timp sa ma dezbrac de subiectivismul primei auditii si sa ma cufund in valurile sunetelor, concentrindu-ma: uite, asta e Bach…E drept ca dracusorul din mine s-a inchinat in fata sfintilor Revox, Tandberg si Technics, dar totusi…toate acestta sint explicatii, nu apologii.

Am auzit undeva niste cuvinte care imi suna si acum in urechii “simfonica nu-mi place, concertele rock sint atit de prost sonorizate, Electrecordul nu a depasit stadiul gramafoanelor; lasati- ma in sfirsit sa aud si eu ceva, care suna intr-adevar bine!? “Ei vedeti, asta este: nu iubim indestulator muzica. Si cum ar gasi satisfactie cineva in Reproducere, daca nu gusta Ceea Ce reproduce?

Aceasta este deci diferenta dintre hifist si audiofil. Unul nu stie ce vrea, dar se arunca hamesit asupra “sculelor” care suna tot mai “bine”-acesta rarnine intotdeaunea nemultumit. CelalalI ar face Muzica sa sune bine. Bineinteles, si el ramine in veci nemultumit. Dar el macar stie ce vrea…

Eseul introductiv prezentlat mai sus este un preambul al rubricii de HiFi, electronica audio-video, care va avea un insemnat loc in cadrul revisiei noastre (RET). Voi publica teste obiective si subiective ale aparaturii de inalta fidelitate de peste hotare si din tara, efectuate atit de mine, cit si de reviste de specialitate straine. Plec de la premiza ca nu sintem doar melomani, audiofili sau videofili, ci sintem electronisti, asazisii “hifisti”, ceea ce implica, pe linga aprecierea calitativa si artistica a muzicii pe care o ascultam si stapinirea electronicii care face posibila legatura dintre informatia sonora si urechea noastra.

Incepind cu numarul viitor voi publica scheme ale diverse lor module functionale in cadrul unor instalatii audio de inalta fidelitate, respectiv a unei linii video, unele preluate din reviste de prestigiu ale dorneniului, altele concepute si realizate in tara. Toate schemele sint realizate si testate de mine, scheme ce vor fi insotite fireste de date concrete, performante si grafice.

Bineinteles, prin acestea nu se infiinteaza o rubrica clerica, din care electronistii incepatori sa nu primeasca nici o informatie utila. Dimpotriva, va fi foarte larga, chiar exhaustiva si deschisa colaboratorilor. Va contine atit stiri asupra noutatilor din domeniu cit si scheme electronice concrete, practice, chiar si eventualele modificari asupra aparaturii audio (si speram video) pe care pasionatul nostru o poate cumpara in tara. Un lucru important: in cadrul postei redactiei (vezi pag.4, Room-service), sub titlul “AUDIO SERVICE” intrebarile, notele, observatiile, criticile isi vor gasi raspunsuri, iar cele interesante vor fi chiar publicate. De asemenea, AUDIO SERVICE va avea o sectiune aparte, in care tuturor celor ce doresc sa schimbe, sa vinda sau sa cumpere aparatura HiFi le vor fi publicate cererile.

In acest context am dori organizarea unei intruniri cu cititorii si eventualii colaboratori pentru a stabili viitorul mers al publicatiei (sa vedem de fapt din ce parte “bat vinturile”).

Spatiul in present redus nu-rni permite prornisiuni si “laude” si pentru a-l folosi in mod util, pornesc din acest moment activitatea rubricii: incepind cu acest numar, startez publicarea adreseslor firmelor producatoare de tehnica audio si video, foarte pretioase pentru doritorii de prospecte si info-uri. De mentionat ca in conjunctura actuala aveti toate sansele sa primiti mult asteptatele raspunsuri. Totusi nu trebuie uitat un lucru: cu cit mai departe trimiti, cu atit ai sanse mai putine. De aceea optati pentru adresele sucursalelor europene. E doar un sfat prietenesc…Am intrebuintat ca bibliografie revistele: HiFi Magazin, Electronic Buyers-‘ Guide, Audio si HiFi News & Record Rewiew:
*AKAI Electric Co.Ltd.: 12-14 Higashi Kojiya 2-chome,
Ohta-ku.. Tokyo 144.(Japan) AKAI 800 West Artesia Blvd.Cornpton, California 90224. (U.S.A.)
*AKAI Haslernere Heathrow Estate, Silver Jubilee Way,
Parkwayf ‘Hounslow, Middlesex, TW46NF. (United Kingdom)
*AKAI Deutschland GmbH: Am Siebenstein 4, 4072
Dreieich- Buchschlag.(Bundesrapublik Deutschland)
*AIWA Co.Ltd.: 11-9, Ueno 1-chome, Taito-kur Tokyo
UO. (Japan)
» AIWA :35 Oxford Drive, MoonachU, New York 07074. (U.S.A.)
*AIWA Sales I. Service (U.K.) Ltd., Consumer Information
Dept., AIWA Centre, 56-58 Brunswick Centre, Marchmont Street, London, WC I.(United Kingdom)
*AIWA Verkaufs- und Service GmbH: Vogelsaner Str. 165, _ _ 5000 Koln 30.(Bundesrepublik Deutschland)
*ASAHI Electronics Co. Ltd.: 427, Iida, Ohmiya-City,
Saitama.(Japan)
*AUDIO TECHNICA Corporation: 2206, Naruse, hachida,
Tokyp 194.(Japan)


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top