Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Notiuni de electroacustica – Unde sonore

 

La orice mişcare pe care o facem, aerul înconjură­tor se mişcă şi el, punînd în mişcare unele obiecte uşoare.

Făcînd să “oscileze” un corp oarecare, supunem oscilaţiei respective şi aerul, întrucît el vine în con­tact cu toate obiectele şi începe deci să se mişte îm­preună cu ele. Aceste oscilaţii se propagă în aer în­tocmai ca undele formate la suprafaţa unui lac cînd aruncăm o piatră. Ele se propagă în toate direcţiile, slăbind din intensitate în mod progresiv şi stingîndu-se pînă la urmă.

Aerul poate transmite concomitent oscilaţii cu caracteristici cu totul diferite şi fiecare din ele se comportă independent, ca şi cum celelalte oscilaţii n-ar fi prezente.

Majoritatea fiinţelor vii posedă un organ foarte sensibil la oscilaţiile aerului; acesta este urechea. Dacă omul percepe un sunet, înseamnă ca undeva a avut loc o oscilaţie care a ajuns pînă la părţile inte­rioare ale urechii si a excitat nervii auditivi. Putem deci spune că sunetul este o vibraţie care se propagă într-un anumit mediu – de obicei in aer – şi care, percepută de organele auditive, dă naştere în creier senzaţiei sunetului.

Un corp ale cărui vibraţii provoacă senzaţia de sunet se numeşte o sursa sonoră. De exemplu, mem­brana unui difuzor punînd în mişcare aerul înconjurator creează senzaţia de sunet şi ca atare difuzorul poate fi socotit ca o sur­să sonoră.

O lamă de otel fi­xată într-o menghi­nă ne permite să fa­cem o experienţă simplă. Dacă îndoim uşor capătul liber al lamei (Fig. 1) şi apoi îi dăm drumul, lama începe să vibreze. Aceste vibraţii pro­voacă în mod succe­siv o compresiune şi o depresiune a aerului înconjurător. Aceste compresiuni şi depresiuni care se propagă în jur, se numesc unde sonore. Ilustrate grafic, ele pot fi reprezentate printr-o sinusoidă (Fig. 2), a cărei am­plitudine descreşte pînă la stingerea to­tală.


Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top