Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Notiuni de electroacustica – Frecventa sunetului

 

Frecvenţa sunetului este determinată de numărul de oscilaţii care au loc într-o anumită perioadă de timp. De exemplu, frecvenţa sunetului emis de o muscă este mai mare decît frecvenţa sunetului emis de un vultur, deoarece musca dă mult mai des din aripi decît vulturul.

Urechea percepe frecvenţa sub formă de “înăl­ţime” a sunetului şi anume: frecvenţelor joase le corespund sunetele joase, iar frecvenţelor înalte su­netele înalte. Omul nu poate percepe sunetele dorit în limita unei anumite game de frecvenţe. Această gamă, în cazul unui om tînăr cu auzul normal, este cuprinsă între 16—20 000 Hz (1 Hz reprezintă o oscilaţie pe secundă). Atunci cînd raportul dintre frecvenţele a două sunete de înălţime diferită este egal cu 2, spunem că intervalul dintre ele este egal cu o octavă.

Lungimea de undă a unei oscilaţii sonore este ci egală cu distanţa dintre două creste ale sinusoidei ilustrate în figura 2. Matematic ea poate fi expri­mată în funcţie de frecvenţă prin relaţia:

λ = 340/F metri

unde λ lambda este lungimea de undă în metri, 340 este vi­teza de propagare, în metri, pe secundă, a sunetului (în aer) şi F este frecvenţa în Hz.

Gamele de frecvenţe acoperite de diferite instrumente muzicale sau voci omeneşti sînt ilustrate in figura 3.
Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top