Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Stabilizatoare de tensiune – Suprasarcini posibile

 

3.1. Suprasarcini posibile

În funcţionarea alimentatoarelor stabilizate pot apărea regimuri de suprasarcini sau de scurtcircuite accidentale, care în majoritatea cazurilor conduc la defectarea stabi­lizatorului.

Regimul de supracurent se manifestă în următoarele două situaţii:

  • în scurtcircuit, caz în care curentul nu este limitat decît prin rezistenţa internă a sursei şi prin rezistenţa firelor de conexiune,
  • la suprasarcină, cînd fără să atingă valoarea cri­tică „periculoasă” într-un interval scurt de timp, intensi­tatea depăşeşte net valoarea sa nominală. Dacă acest re­gim se manifestă pe o durată mai mare de timp pot fi defectate unele părţi componente ale circuitului ca de exemplu componentele semiconductoare, izolaţia conduc­toarelor (în special bobinajul transformatoarelor) etc.

Regimul de supratensiune poate apărea în urma unor procese tranzitorii care se produc, în alimentatorul sta­bilizat şi anume:

  • la scurtcircuitarea la masă a ieşirii stabilizatoru­lui, în acest caz întreaga tensiune de intrare se aplică elementului regulator,
  • la conectarea la reţea a alimentatorului în cazul în care conţine o capacitate pe ieşire; cazul se reduce la cel precedent,
  • la variaţia bruscă a sarcinii; acest regim este mai periculos în cazul circuitelor cu inducitanţe.

Din această scurtă prezentare rezultă că pentru a fi bine protejat, un stabilizator trebuie să conţină următoa­rele categorii de dispozitive/circuite de protecţie.

1) Dispozitive cu acţiune rapidă pentru protejare contra scurtcircuitelor; ele trebuie să acţioneze rapid pen­tru a se evita distrugerea componentelor stabilizatorului sau a circuitelor de sarcină. Se face precizarea că aceste dispozitive sau circuite nu trebuie să declanşeze acciden­tal, de exemplu la apariţia unor supraintensităţi de foarte scurtă durată (în general la punerea sub tensiune a sta­bilizatorului). Rolul acestui mijloc de protecţie poate fi îndeplinit de siguranţe fuzibile rapide sau ultrarapide, de relee de protecţie electromagnetice, sau de mijloace de protecţie electronice.

  • 2) Dispozitive temporizatoare, care să întrerupă cir­cuitul numai în cazul unei suprasarcini prelungite. Rolul acestor dispozitive poate fi îndeplinit de siguranţe fu­zibile normale, sau de relee de protecţie termice.
  • 3) Dispozitive de protecţie la supratensiuni.

Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top