Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Stabilizatoare de tensiune – Alegerea diodei D

 

2.2.5. Alegerea diodei D

Este cunoscut faptul că la comutaţia unei diode din starea de conducţie directă în starea de blocare există o (scurtă) perioadă de timp în care dioda nu este capabilă să blocheze tensiunea inversă aplicată. In acest interval de timp dioda se comportă ca un scurtcircuit. Apoi ur­mează un regim tranzitoriu prin care se atinge valoarea staţionară a impedanţei mari de blocare. Timpul necesar ca toţi purtătorii de sarcină minoritari acumulaţi în ve­cinătatea joncţiunii la polarizarea directă să fie eliminaţi se numeşte timp de revenire inversă trr,, fig. 2.44.

La un stabilizator în comutaţie această perioadă în care dioda rămîne încă în starea de conducţie, după satu­rarea tranzistorului de comutaţie poate constitui cauza ur­mătoarelor inconveniente:

  • tranzistorul urmează să debiteze la o impedanţă foarte mică; în acest caz în circuit apar situaţii în care valoarea de vîrf a curentului poate depăşi de cîteva ori valoarea curentului prin sarcină, ceea ce poate conduce la scurtarea duratei de viaţă a tranzistorului în comutaţie;
  • aceste vîrfuri de curent au influenţe dăunătoare asupra blocurilor dinaintea stabilizatorului (redresorul şi transformatorul de reţea), constituind o sursă puternică de paraziţi care se transmit şi în blocurile electronice ali­mentate;

— existenţa vîrfurilor de curent diminuează randa­mentul sursei de alimentare.Avînd în vedere cele de mai sus, este necesar ca în stabilizatoarele de tensiune în comutaţie, dioda D să aibă un timp de revenire inversă trr  cît mai scăzut.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top