Articole electronica, kituri, scheme
Home Wiki E
Ecran

Suprafata sau invelis cu ajutorul caruia o anumita regiune din spatiu este protejata de influenta unor campuri electrice sau magnetice exterioare, sau care impiedica propagarea spre exterior a unor asemenea campuri. Suprafata pe care se vizualizeaza imaginea formata in televiziune, la radar, la sonar, de catre razele X, sau de catre un osciloscop. Poate fi […]

Ecou

Unda reflectata sau semnal electric reflectat inspre sursa de catre un obstacol (de exemplu o discontinuitate a mediului) intalnit in timpul propagarii. %n cazul radarului este o unda electromagnetica, in cazul sonarului – o unda acustica.

Ecografie

Vizualizarea interiorului unui mediu stratificat, cu ajutorul ultrasunetelor.

Ecograf

Aparat folosit in medicina pentru explorarea corpului cu ajutorul ultrasunetelor. Este format dintr-un emitator-receptor piezoelectric de ultrasunete plasat intr-o sonda care se poate deplasa pe suprafata corpului. Ultrasunetele sunt reflectate in mod diferit in functie de natura tesuturilor. Receptorul converteste ecourile in semnale electrice care, fiind prelucrate prin diferite metode si vizualizate pe un ecran […]

Eclator

Dispozitiv alcatuit din doi electrozi intre care poate avea loc o descarcare disruptiva in forma de scanteie. Izolantul dintre ei (de obicei aer) se reface automat dupa trecerea scanteii. Se foloseste ca dispozitiv de comutare, de exemplu pentru a proteja echipamentele impotriva trasnetului, sau pentru conectarea antenei unui radar de la receptor la emitator si […]

ECL

Sigla de la “Emitter-Coupled Logic” (= circuit logic cu cuplaj prin emitoare). Desemneaza un circuit logic bipolar integrat, format in esenta dintr-un amplificator diferential cu doua tranzistoare avand colectorul conectat la masa printr-o rezistenta, si iesiri complementare. Tensiunea de referinta adoptata se situeaza la mijlocul intervalului de valori ale tensiunii de iesire in raport cu […]

ECIL

Sigla de la “Emitter-Coupled Injection Logic” (= circuit logic cu injectie, cu cuplaj prin emitoare). Desemneaza un circuit logic integrat asemanator cu IIL, dar mai rapid, care ocupa ceva mai mult loc pe cip si are iesiri complementare.

Echivalenta

Alta denumire a operatiei si a functiei logice SAU-NU exclusiv.

Echisemnal

Termenul in engleza: equisignal Caracterizarea unei radiostatii care emite doua semnale de intensitati egale, sau a unui radioreceptor ce receptioneaza cu aceeasi intensitate doua semnale identificabile ca separate.

Echipotential

Termenul in engleza: equipotential Caracterizarea unui conductor sau a unei portiuni din acesta, in care toate punctele sunt la acelasi potential electric, adica la aceeasi tensiune fata de un punct luat ca referinta. Prin urmare nu exista tensiune intre doua puncte oarecare ale conductorului.

Echipament

Termenul in engleza: equipment Ansamblu de dispozitive si de mecanisme, impreuna cu elementele de legatura, care apartine unei instalatii, unei masini etc., indeplinind o anumita functie in cadrul acestor sisteme.

Echipaj mobil

Termenul in engleza: moving element Ansamblu format din piesele mobile ale unui instrument de masurat analogic sau ale unui traductor electroacustic.

Echilibru termic

Termenul in engleza: thermal equilibrium Stare in care un corp nu este supus unor agenti externi precum campuri electrice, campuri magnetice, lumina, radiatii nucleare etc., iar temperatura este uniforma in tot volumul corpului.

Echilibru electrostatic

Termenul in engleza: electrostatic equilibrium Stare a corpurilor electrizate aflate in repaus, in care repartitia sarcinilor si momentelor electrice este constanta in timp. Dupa ce a fost stabilit, poate fi mentinut fara aport de energie din exterior.

Echilibru de tonalitate

Termenul in engleza: tonal balance In cazul redarii sunetelor, repartitie echilibrata a puterii sonore intre sunetele acute si sunetele grave.

Echilibru

1. Termenul in engleza: equilibrium Stare de repaus ce rezulta din actiunea unor forte care se anuleaza reciproc. 2. Termenul in engleza: balance Starea unui sistem electric, caracterizata prin doua marimi electrice egale in valoare absoluta, care pot fi de acelasi semn sau de semne contrare.

Echilibrat

Termenul in engleza: balanced Atributul unor marimi electrice care se afla in stare de echilibru, si al sistemelor electrice caracterizate prin asemenea marimi.

Echilibrarea culorilor

Termenul in engleza: color balancing Ajustarea circuitelor care alimenteaza cele trei tunuri electronice ale unui tub cinescop color cu masca perforata, pentru a compensa diferentele dintre randamentele de emisie ale celor trei luminofori.

Echilibrare

Termenul in engleza: balancing Aducerea unui sistem electric in starea de echilibru.

back to top