Articole electronica, kituri, scheme
Home Wiki D
dV/dt

Notatia vitezei de crestere a tensiunii.

Durata impulsului

Termenul in engleza: pulse duration Interval de timp stabilit conventional, in care amplitudinea unui impuls este egala cu sau mai mare de 50I din valoarea sa de varf.

Durabilitate

Termenul in engleza: lifetime, life, load life, service life Durata de functionare normala a unui dispozitiv sau sistem in conditiile nominale.

Duplexor

Termenul in engleza: duplexer, duplexing assembly Intr-un radioreleu sau intr-un radar, dispozitiv folosit pentru conectarea unei singure antene atat la emitator cat si la receptor, in scopul realizarii legaturii in ambele sensuri.

Duplex

Termenul in engleza: full duplex, duplex Caracterizarea unui canal de transmisie in care transmisia se poate face simultan in ambele sensuri.

Dublu strat

Termenul in engleza: double-sided Caracterizarea unui circuit imprimat la care conexiunile metalice sunt realizate pe ambele fete ale substratului.

Dublor de frecventa

Termenul in engleza: frequency doubler Multiplicator de frecventa care furnizeaza un semnal a carui frecventa este armonica a doua a frecventei semnalului de intrare. dublor de tensiune   voltage doubler  F. doubleur de tension   Multiplicator de tensiune la care multiplul valorii tensiunii de redresat este egal cu doi.

Dublor

Circuit care dubleaza valoarea unei marimi electrice: dublor de frecventa sau dublor de tensiune.

Dubla implantare de ioni

Termenul in engleza: double ion implantation Implantare de ioni de impuritate de un anumit tip, urmata de o implantare de impuritate de tip contrar, intr-o anumita zona a unui cristal semiconductor. Este analoaga cu dubla difuzie.

Dubla difuzie

Difuzia in substratul semiconductor a unor atomi de impuritate de tip n sau p, urmata de difuzia unor atomi de impuritate de tip contrar, pentru a realiza un electrod de acelasi tip de conductibilitate ca si substratul. Astfel se obtine, de exemplu, tranzistorul DMOS.

Dubla compatibilitate

Proprietatea unui procedeu de televiziune color de a poseda atat compatibilitate directa, cat si compatibilitate indirecta.

Drift

Deplasarea purtatorilor de sarcina printr-un semiconductor, sub actiunea unui camp electric si in sensul acestuia

Drena

Termenul in engleza: drain Unul din electrozii unui tranzistor cu efect de camp, cel prin care purtatorii de sarcina sunt evacuati din canal.

Dreapta de sarcina statica

Termenul in engleza: static load line Dreapta de sarcina care corespunde functionarii in regim static a unui dispozitiv electronic.

Dreapta de sarcina dinamica

Termenul in engleza: dynamic load line Dreapta de sarcina ce corespunde functionarii in regim dinamic a unui dispozitiv electronic.

Dreapta de sarcina

Termenul in engleza: load line Dreapta trasata in planul caracteristicilor curent-tensiune ale unui dispozitiv electronic (dioda, tranzistor etc.) inclus intr-un circuit. Constituie locul geometric al punctului de functionare al dispozitivului.

Doza de redare

Traductor electromecanic folosit in reproducerea sunetelor inregistrate pe un disc fonografic clasic. Transforma deplasarile determinate de variatia profilului rilei discului, in variatii de amplitudine si de frecventa ale unui curent alternativ. Poate fi electromagnetica, piezoelectrica, electrodinamica etc.

Doza de inregistrare

Termenul in engleza: cutter, cutting head Traductor electromecanic folosit pentru gravarea discurilor fonografice originale. Converteste variatiile curentului de joasa frecventa ce reprezinta semnalul sonor, in variatiile profilului rilei de pe disc. Poate fi electromagnetica sau piezoelectrica.

Dopare

Termenul in engleza: doping Introducerea unei impuritati in reteaua cristalina a unui semiconductor intrinsec, pentru a crea un semiconductor extrinsec. Se face prin difuzie sau prin implantare de ioni.

back to top