Articole electronica, kituri, scheme
Home Wiki B
Buzzer

Avertizor sonor incorporat unui aparat. De regula este realizat sub forma unui element piezoelectric in forma de disc, excitat de o tensiune de audiofrecventa. Functioneaza, deci, prin efect piezoelectric invers.

Bula magnetica

Domeniu microscopic de polarizare magnetica, in forma de cilindru vertical, format intr-un corp feromagnetic, in conditii determinate. (v. si memorie cu bule magnetice)

Bucla inchisa (closed loop)

Circuit sau serie de organe prin care se aduce la intrarea unui sistem o parte din marimea de iesire a acestuia.

Bucla de reactie

Ansamblul elementelor sau organelor care produc semnalul de reactie intr-un sistem de reglare automata.

Bucla de masa

Circuit parazit ce se inchide prin masa unui aparat sau modul, atunci cand doua puncte cu potentiale diferite ale circuitelor acestuia sunt conectate la puncte diferite ale sasiului aparatului sau modulului. Circuit parazit care se inchide prin sol, atunci cand doua puncte cu potentiale diferite ale unui sistem electric sunt legate la doua puncte diferite […]

Bucla cu calare pe frecventa

Circuit care asigura calarea pe frecventa.

Bucla cu calare pe faza

Circuit care consta, in esenta, dintr-un detector de faza ce compara frecventa unui oscilator comandat prin tensiune cu frecventa unui semnal de referinta aplicat la intrare. Semnalul de iesire al detectorului de faza, dupa ce este filtrat, comanda frecventa oscilatorului astfel, incat tensiunea generata de acesta sa fie mentinuta exact in faza cu semnalul de […]

Bucla

Ansamblu de laturi ale unei retele electrice, care formeaza o cale inchisa.

Brum

Zgomot component al zgomotului total al unui amplificator, care apare prin inductii parazite datorate campurilor electrice si magnetice produse de reteaua de alimentare cu curent alternativ sau ca urmare a utilizarii unei tensiuni de alimentare insuficient filtrate. Denumirea este onomatopeica, imitand senzatia auditiva pe care o da acest zgomot cand este redat de un difuzor.

Bruiaj

Distorsionare voita a unui semnal util transmis prin unde radioelectrice, prin suprapunerea peste acesta a unui semnal parazit, cu scopul de a impiedica transmiterea informatiilor.

BPSK

“Binary Phase-Shift Keying” (= modulatie de faza cu doua stari)

BPS

“biti pe secunda”, unitate cu care se masoara debitul binar.

Borna pozitiva

In cazul unui component de circuit sau circuit oarecare, borna care se conecteaza la polul pozitiv al unei surse de curent continuu sau de tensiune continua. In cazul unei asemenea surse este borna ce constituie polul ei pozitiv.

Borna negativa

In cazul unui component de circuit sau circuit oarecare, borna care se conecteaza la polul negativ al unei surse de curent continuu sau de tensiune continua. In cazul unei asemenea surse este borna ce constituie polul ei negativ.

Borna de masurare

Punct de masurare constituit dintr-o borna speciala.

Borna de intrare

Borna prin care i se aplica unui circuit tensiunea sau energia utilizata de acesta.

Borna de iesire

Borna a unui circuit unidirectional, la care sunt conectate circuite receptoare.

Borna cu potential scazut

Dintre cele doua borne ale unei intrari flotante, acea borna al carei potential este cel mai scazut in raport cu un punct de referinta exterior circuitului si constituit in general de masa sistemului.

Borna cu potential ridicat

Dintre cele doua borne ale unei intrari flotante, acea borna al carei potential este mai ridicat in raport cu un punct de referinta exterior circuitului si constituit in general de masa sistemului.

back to top