Articole electronica, kituri, scheme
Reviste

Reglarea statiilor SSB

   

Montajul prezentat se compune din două ge-neraotare. Generatorul I, montat într-un circuit de reacţie cu filtru în dublu T, debitează o frecvenţă fixă f1 de aproximativ 1000 Hz.

Generatorul II are aceeaşi schemă (tranzistorul T2 cu piesele aferente), debitează însă o frecvenţă variabilă (cu potenţiometrul P2 de la 1000 Hz până la 1300 Hz. Cele două semnale mixate (cu potenţiometrul P1) dau o frecvenţă reglabilă între 0 şi 300 Hz. Comutatorul K3 permite selectarea brută a nivelului semnalului de ieşire (10 mV sau 120 mV) iar potenţiometrul P3 permite un reglaj fin.

Comutatoarelel K1 şi K2 permit pornirea sau oprirea independentă a generatoarelor.

Potenţiometrele trimer R3-R4 se vor regla separat în vederea obţinerii unei forme de semnal corecte (sinusoidale). Acest reglaj se realizează numai la prima punere în funcţiune a montajului (vizualizare pe osciloscop).

în vederea evitării diafoniei nedorite între cele două frecvenţe generate, se vor lua măsuri corespunzătoare de ecranare. Se recomandă ca sursa de alimentare să fie asigurată din două baterii plate (4,5 V) legate în serie. Consumul este foarte mic, însă tensiunea de alimentare trebuie să fie stabilă şi fără brum de reţea.

Dacă staţia este prevăzută cu limitator audio sau reglaj de volum automat, vizualizările cu osciloscopul nu vor fi concludente decât la deconectarea acestor dispozitive.


Articolul vizualizat este (daca vrei sa vezi alt articol selecteaza din lista de mai jos):
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top