Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Reducator de zgomot

   

Examinând schema, observăm că semnalul audio se trimite la baza tranzistorului T1, fiind cules pe rezistenţa de sarcină de 5 Kohmi. De aici, semnalul este trimis pe două căi separate. Una duce direct la ieşirea montajului, la capătul unui potenţiometru, de unde ajunge la un etaj repetor pe emitor. Acelaşi semnal de la ieşirea tranzistorului T1 urmează şi calea unui filtru trece-sus, ajunge la etajul al doilea de amplificare, realizat cu tranzistorul T2, care serveşte la amplificarea numai a frecvenţelor foarte înalte, de peste 5000 Hz.

Diodele D1 şi D2 servesc ca limitatoare pentru semnale parazit-impuls, de exemplu pocnituri exagerate provenite din zgârieturi de disc, anulând amplificarea etajului respectiv. La semnalele slabe, diodele sunt închise. Prin rezistenţa de 1 MW se polarizează tranzistorul T2.

In caz că se doreşte scoaterea din uz a sistemului reducător de zgomot, se acţionează întrerupătorul I. Deci la ieşirea etajului al doilea de amplificare se obţine un semnal audio total lipsit de frecvenţele joase, în opoziţie de fază cu semnalul care este trimis nemodificat la ieşirea montajului. Etajul al treilea, repetor pe emitor, primeşte cele două semnale prin cursorul potenţiometrului, la capătul căruia sunt aplicate.

In funcţie de poziţia cursorului acestui potenţiometru, se obţine situaţia de balans, pentru suprimarea fâsâiturilor, fără ca frecvenţeje înalte din imprimare să aibă ceva de suferit. în linii mari se poate spune că montajul asigură suprimarea frecvenţelor mai mari de 4000 Hz.

In momentele de „pianissimo”, adică la audiţie de nivel mic, când orchestra cântă foarte încet, tocmai atunci când fie discul, fie banda de magnetofon sau casetofon manifestă un fâsâit de fond, care deranjează. Pentru imprimări cu zgomot foarte mare de fond, de pe discuri vechi sau benzi vechi, cu granulaţie mare şi viteză redusă, trebuie asigurată o anumită poziţie a potenţiometrului, care se va tatona. Este o operaţie necesară mai ales atunci când se face recopierea unor imprimări vechi, cu grad diferit de uzură. La imprimări realizate iniţial cu materialul de bună calitate trebuie, bineînţeles, o nouă reglare a potenţiometrului de balans.

Toate cele trei tranzistoare sunt din seria BC 107…109. Condensatoarele electrolitice sunt la o tensiune minimă de 12 V. Alimentarea se face în limitele 9 V…14 V.


Articolul vizualizat este (daca vrei sa vezi alt articol selecteaza din lista de mai jos):
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top