Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Emiţator cu semnal MF

 

Un emiţător de mică putere şi cu raza de acţiune de ciţiva metri este prezentat în fig. 90.

Tranzistorul T de tip AF136, P411 etc. este montat ca oscilator cu frecvenţa de 68 ÷ 69 MHz. Pe baza tranzistorului se aplică un semnal de audiofrecvenţă de la o doză de picup sau de la un microfon dinamic. Acest semnal schimbă polarizarea bazei tranzistorului ceea ce se traduce printr-o modificare a frecvenţei etajului, deci o modulare de frecvenţă.

Cu un aparat de radio (tip „Mamaia” sau „Albatros”) care este prevazut cu gama UUS se recepţionează semnalul emis şi bineînţeles se ascultă în difuzor tocmai semnalul audio. Acest mic emiţător se poate monta chiar în cutia unui picup şi să transmită semnalul acestuia. Bobina L are 8 spire din sîrmă de cupru cu diametrul de 0,8 mm, curăţată de email. Lungimea bobinei este de 15 mm, iar diametrul 8 mm. Bobinajul se face fără carcasă. La jumătatea bobinei se cuplează condensatorul pentru antenă. Antena este un fir de cupru sau aluminiu lung de 30 — 40 cm, asezat în poziţie verticală.

După ce emiţătorul a fost confecţionat, se alimentează cu energie electrică (6 ÷ 9 V) şi se porneşte aparatul de radiorecepţie comutat pe gama UUS. Se caută din butonul de acord al radioului, în jurul frecvenţei de 69 MHz, să se recepţioneze semnalul emis de microemiţător. Dacă nu se recepţionează, atunci radioreceptorul se fixează pe indicaţia 68 MHz şi la emiţător se reglează condensatorul semivariabil. Acest reglaj se face prin rotire foarte lentă.
Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top