Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Emiţător pentru telegrafie

 

Schema din fig. 89 reprezintă un emiţător simplu cu două tranzistoare şi este destinat a lucra în banda de 144 MHz. Poate fi folosit şi ca excîtator în emiţatoare mai puternice sau ca simplu generator.

În oscilatorul pilot (pe tranzistorul T1) se foloseşte un cuarţ avînd frecvenţa de rezonanţă proprie de 48 MHz. Circuitul L1C2 este construit pe aceeaşi frecvenţş. Etajul cu tranzistorul T2  lucrează ca triplor de frecvenţă, adica 48 MHz x 3 = 144 MHz.

Bobina L1 este înfăşurată pe un miez cu 0 12,7 mm. Ea are 8 spire din conductor CuEm Ø 0,25 mm. Lungimea înfăşurării este de 12 mm. Priza este la mijlocul bobinei. Bobina L2 are 8 spire din conductor CuEm Ø 1,3 mm. Lungimea înfăşurării este de 25 mm (diametrul miezului este de cca 8 mm). Bobina L3 are 3 spire 124 din conductor Cu Em 0 1,3 mm.Şocurile S1 si S2 se confecţionează din sîrmă CuEm Ø 0,25 mm bobinîndu-se cîte 25 de spire, spiră lîngă spiră, pe un suport 0 3 mm. După terminarea bobinării, suportul se extrage. Emiţatorul lucrînd numai în telegrafie, se recomandă ca firele de legatură ale manipulatorului să fie cît se poate de scurte.

Cu acest emiţător şi cu o antena de bună calitate se poate lucra pe o distanţa de 30 — 40 km. Tranzistorul T1 este BC107, iar T2 este BF214, BF215, BF183 etc.

Alimentarea cu energie se face din baterii sau de la un alimentator.

Emiţătorul se montează pe o placuţă de circuit imprimat pe care s-au delimitat fîşii de folie. între piesele primului şi celui de-al doilea etaj se montează un ecran de tablă, apoi toată construcţia se introduce într-o cutie din material plastic care în interior are lipită folie de metal (de la ciocolată sau ţigări) şi este prevazută cu două găuri prin care se pot acţiona cele două condensatoare trimer.

După ce emiţatorul a fost construit, în locul antenei se montează un bec de 2,5 V şi se reglează din trimeri pînă se observă incandescenţa filamentului.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top