Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Fulger electronic

 

Un fulger electronic alimentat din două baterii plate a cîte 4,5 V este prezentat în fig. 88.

Cu ajutorul tranzistoarelor T1 şi T2 care lucrează ca oscilator, în primarul transformatorului Tr1 se obţine o tensiune de peste 450 V. Tranzistoarele T1 şi T2 pot fi ASZ17, ASZ15,EFT212 etc. Transformatorul Tr1 este construit pe un miez de ferită cu secţiunea de 1,5 cm2 la care L1 are 2×6 spire din sîrmă CuEm Ø 0,55 mm, iar L2 are 285 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,25 mm. Ca element redresor se utilizează o diodă de tip F 407. Prin divizorul celor 3 rezistoare se încarcă condensatorul de 0,1 µF. Tubul cu neon TN legat în paralel pe acest condensator indică prin aprinderea să momentul cînd fulgerul electronic este pregatît pentru declanşare.

Transformatorul Tr2 este construit pe o bară de ferită cu lungimea de 20 mm şi diametrul de 4 mm care în primar are 20 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,3 mm, iar în secundar 3 000 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,1 mm.

Secundarul transformatorului trebuie foarte bine izolat de primar printr-o folie de material plastic, întrucît în secundar apar tensiuni destul de mari.

Cu acest montaj, durata între declanşări este de aproximativ 20 de secunde. Astfel, două baterii ajung pentru aproximativ 40 de declanşări.

Tubul de descărcare se cumpără de la magazinele cu articole foto, fiind de tip IFC120.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top