Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Ceas foto

 

Un accesoriu foarte utilizat în laboratoarele foto este ceasul cu temporizare atît de folosit pentru expunerea normală a materialului fotosensibil.

În fig. 87 este prezentată schema electrică a unui astfel de temporizator în care timpul maxim de acţionare este de 35 de secunde. Condensatorul se încarcă de la tensiunea stabilizată de 10 V prin rezistorul de 3,3 kΩ şi o dioda EFD108. Tranzistorul T1 este în regim de saturaţie, T2 este blocat, iar releul Rel neanclanşat.

La apasarea butonului B, condensatorul aduce un potenţial pozitiv pe dioda D2 care începe să conducă. În baza tranzistorului T1 apare acest potenţial care îl blochează, deblocîndu-se tranzistorul T2 şi astfel releul Rel anclanşează alimentînd prin contactele sale un bec. Contactele RL1 menţin regimul de descarcăre a condensatorului şi de blocare a tranzistorului T. Din potenţiometrul P se stabileşte timpul de blocare a tranzistorului T1 şi în jurul axului acestui potenţiometru poate fi trasată o scală gradată direct în secunde.

Releul trebuie să anclanşeze la 7 ÷ 10 mA, iar prin contactele sale să suporte curentul de consum al becului.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top