Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Termostat electronic

 

Controlul încălzirii unei încăperi, respectiv funcţionarea automată a unui radiator electric se poate realiza automat cu montajul prezentat în schema din fig. 86.

Elementul traductor este termistorul Th cu valoarea de 5 kΩ la + 25°C, iar elementul de comandă, respectiv care porneşte sau opreşte alimentarea radiatorului, este releul RL.

Montajul poate comanda, de asemenea, pornirea sau oprirea unui ventilator, funcţie de temperatura dîntr-un birou sau cameră de locuit. Temperatura de prag la care montajul trece dintr-o stare în alta se stabileşte din potenţiometrul P.

Cfnd temperatura este mai mică decît valoarea stabilită, termistorul are o valoare mai mare, tranzistorul T1 este în stare de conducţie şi potenţialul la baza tranzistorului T2 este suficient de negativă pentru ca şi tranzistorul T3 (de tip pnp) să intre în conducţie şi, respectiv, să produăa anclanşarea releului RL. Prin contactele sale de lucru, releul stabileşte alimentarea elementului de încălzire sau, dacă este vorba de un ventilator, desface contactele de repaus şi opreşte funcţionarea ventilatorului. Creşterea temperaturii micşorează rezistenţa termistorului şi la un moment dat tranzistorul T1 se blochează. Baza tranzistorului T2 se pozitivează, tranzistorul T2 se blochează, iar armătura releului se eliberează, întrerupînd în felul acesta alimentarea radiatorului sau, prin contactele de repaus, alimentînd ventilatorul.Tranzistorul T1 este pnp, tip BC 458, iar tranzistorul T2, tip BC 478. Releul trebuie să anclanşeze la tensiunea de 24 V.

Temperatura de acţionare se determină în funcţie de necesităţi.

Termistorul se va fixa în locul unde urmează a fi controlată temperatura (colţ de cameră, tavan, fereastră etc.) şi va fi conectat la instalaţia electronică prin două fire.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top