Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Sonerie

 

Cu un generator de audiofrecvenţă se poate construi o sonerie folosind schema din fig. 83.

Tranzistorul este de tip EFT35J3, EFT319, EFT317, MP42 etc. Inductanţa L este realizată pe tole cu secţiunea de 1,5 cm2 pe care se bobinează 3000 de spire, cu priză pentru conectarea emitorului la spira 1500, folosind sîrmă CuEm Ø 0,1 mm. Se poate folosi şi înfăşurarea primară a unui transformator de ieşire  de la aparatele de radio care au etajul final în contratimp, sau înfăşurările secundare de la un transformator de cuplaj.

Frecvenţa sunetului emis de sonerie este dată de valoarea condensatorului montat în paralel pe bobina L. De exemplu, la o valoare a condensatorului de 0,01 µF sunetul generat are frecvenţa între 800 Hz şi 1000 Hz. Dacă se urmăreşte obţinerea unui sunet mai înalt, se micşorează valoarea acestui condensator. Difuzorul este tip miniatură cu impedanţa de 8 ÷ 16 Ω.

Dacă în locul butonului B sc cuplează un manipulator telegrafic, montajul poate fi folosit şi pentru învăţarea alfabetului Morse.

Intensitatea sunetului generat de acest montaj este destul de mică, dar suficientă pentru a corespunde scopului urmărit. La realizare, nu se impun măsuri speciale, lungimea firelor de la buton pînă la montaj putînd atinge cîţiva metri.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top