Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Corector

 

Redarea discurilor impune de cele mai multe ori corectoare ale caracteristicii de frecvenţă sau etaje care să îmbunătăţească raportul scmnal-zgomot, ştiut fiind că după o utilizare mai mare a unui disc, audiţia este însoţită de un fîsîit pronunţat.

Eliminarea acestui zgomot supărător se poate face dacă între doza picupului şi intrarea în preamplificator se introduce montajul din fig. 79.

Construit cu două tranzistoare BC 108, acest montaj introduce o atenuare pronunţată a frecvenţelor înalte, adică tocmai acolo unde se manifestă mai pronunţat zgomotul.

Se observă că în schemă, prin intermediul unui comutator K, pot fi cuplate pe rînd două condensatoare, de 160 pF şi 240 pF. Cînd este cuplat condensatorul de 160 pF, banda de trecere este de 12 kHz, iar cînd este cuplat condensatorul de 240 pF, banda se reduce la 7 kHz; atenuarea la frecvenţele mai mari este în jur de 12 dB pe octavă.

Acest montaj are o impedanţă de intrare de aproximativ 1,5 MΩ şi de ieşire de 450 Ω. Amplificarea totală este de 0,95 cu un factor de distorsiuni de 0,1 % la 1000Hz.

Montajul poate fi realizat ca un subansamblu dintr-un preamplificator fiind introdus sau exclus din lanţul de amplificare în funcţie de calitatea discului reprodus.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top