Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Adaptor de impedanţe

 

Adaptarea impedanţei dozei picupului cu cea de intrare a amplificatorului este una din condiţiile ce se pune atunci cînd se urmăreşte o redare de bună calitate şi asigurarea unui spectru larg de frecvenţe. Majoritatea dozelor de picup sînt din cristal şi impedanţa de ieşire  a acestora este în jurul a 1 MΩ, pe cînd impedanţa de intrare a unui amplificator obisnuit cu tranzistoare este în jur de 1 kΩ.

Dacă cuplajul între aceste elemente s-ar face direct atunci frecvenţele joase din banda audio ar dispare. Înlăturarea acestui inconvenient se obţine cu un montaj simplu, adaptor de impedanţe, ilustrat în fig. 78. Montajul, aşa cum apare, este destinat a lucra cu o doza stereo dar montînd doar un singur tranzistor este transformat pentru doze mono. Amplificarea este mai mică decît unitatea, dar impedanţa sa de intrare este aproape de 1 MΩ, iar impedanţa de ieşire  de ordinul a 15 kΩ.

Între condensatoarele de 5 µF şi etajul de amplificare, legatura trebuie facută cu cablu ecranat. Tranzistoarele sînt BC 109, dar pot fi folosite şi BC108 sau BC171.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top