Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Verificator de umiditate

 

Obţinerea unor culturi de plante, în afăra unui sol adecvat, impune şi o anumită umiditate a solului care prin tehnica modernă poate fi controlată electronic. Fără a intra în amănunte despre aportul umiditaţii în creşterea şi dezvoltarea plantelor, amintim doar că se recomandă ca umiditatea să fie cît mai mare.

Schema aparatului din fig. 74 se bazează pe principiul măsurării rezistenţei între 2 electrozi plasaţi în sol la adîncimea de 12 — 15 cm.

Dacă măsurătoarea se efectuează în curent continuu, fenomenul de electroliză provoacă corodarea electrozilor şi de aceea astfel de măsurători se efectuează în curent alternativ. Aparatul se alimentează de la baterii, valoarea tensiunii fiind de 6 V.

Semnalul pentru măsură este generat de un multivibrator format cu cele 2 tranzistoare BC 108.

Sonda de măsură este construită din 2 electrozi de material inoxidabil, care poate fi chiar oţel inoxidabil. Lungimea electrozilor este de 4 cm, iar diametrul lor este de 1 mm. Aceăti electrozi se fixează pe o placă de material izolant (textolit, sticio-textolit etc.), la distanţa de 2 cm între ei.

De capetele acestor electrozi se leagă un cablu flexibil bifilar. Placa cu electrozi se împinge în pămînt pînă la adîncimea la care dorim să măsurăm umiditatea.

Pentru etalonare, se introduc electrozii în pămînt şi se toarnă apă multă peste ei, ca pămîntul să fie foarte umed, se închide contactul K1, iar K2 este pe poziţia 2.

Se reglează potenţiometrul P2 pînă ce instrumentul indică valoarea maximă, aceasta indicînd totodată umiditate maximă. Cu electrozii izolaţi de pamînt, umiditatea este zero. În funcţie de aceste valori, scala instrumentului se gradează în procente.

Apoi contactul K2 se trece pe poziţia 1 şi se manevrează potenţiometrul P1 pînă cînd indicaţia instrumentului este iarăşi maximă, după care potenţiometrul va ramîne în această poziţie.

Înaintea oricărei măsurători, contactul K2 se trece pe poziţia 1 şi se roteşte potenţiometrul P3 pînă la indicaţia maximă a instrumentului, se trece întrerupătorul K2 pe poziţia 2, se introduc electrozii în pamînt şi se citeşte direct umiditatea.

Cînd indicaţia instrumentului este sub 30% înseamnă că terenul are nevoie de apă. Instrumentul are o sensibilitate de 1 mA.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top