Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Termometru

 

Utilizînd un instrument cu sensibilitatea de 1 mA se poate construi un termometru electronic utilizabil cu precădere pentru măsurători în gama 0 ÷ 100°C. Un astfel de termometru are schema electrică în fig. 70.

Termometrul este conceput cu un amplificator diferenţial cu două tranzistoare BC108 şi un traductor de temperatură, care este dioda D de tip 1N914.

Tensiunea de alimentare este stabilizată la valoarea de 5,6 V cu o dioda Zener DZ5,6 (sau alta echivalentă), consumul de curent al montajului fiind de aproximativ 10 mA.

Cele două potenţiometre P1 şi P2 sînt cu variaţie liniară a valorii rezistenţei. Pentru etalonare, este suficient să se regleze cele două extremitaţi ale scalei. Astfel, lipind dioda D de o bucată de ghiaţă (fără ca ambele terminale să atingă ghiaţa) se stabileşte punctul de 0°C din potenţiometrul P1.

Lipind dioda de un vas în care fierbe apa se stabileşte punctul maxim de 100°C, prin manevrarea potenţiometrului P2. În acest interval de temperaturi, scala instrumentului este liniară. Cu alt tip de diodă şi alt instrument se pot stabili alte domenii de măsură, etalonarea instrumentului în °C facîndu-se prin comparaţie cu un termometru industrial.

Termometrul descris este foarte indicat pentru a măsura, în special, temperatura mediului ambiant.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top