Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Turometru electronic

 

Dispozitivul prezentat în fig. 68 se poate monta la bordul unui autovehicul sau se poate utiliza ca instrument auxiliar pentru reglarea unui motor.

Funcţionarea se bazează pe principiul indicării componentei continue a unor impulsuri de curent, impulsuri a căror frecvenţă este direct proporţională cu turaţia motorului. Partea electronică este formată dintr-un circuit astabil cu tranzistoarele T1 şi T2 de tip BC 107.image

În poziţie de repaus, T2 conduce, iar T1 este blocat. La deschiderea ruptorului apare un impuls de curent pe baza tranzistorului T1 şi acesta intră în conducţie, fapt care impune blocarea tranzistorului T2 în urma primirii unui impuls negativ pe bază prin condensatorul de 0,1 µF.

Instrumentul M va indica o valoare determinată de curentul de colector a lui T1. Notînd cu C numărul cilindrilor unui motor, cu N numărul de rotaţii pe minut şi cu f frecvenţa impulsurilor, putem determina funcţionarea unui motor în 4 timpi cu formula :

NC = 120 f,

de unde rezultă că se poate determina uşor numărul de rotaţii pe minut în funcţie de frecvenţa impulsurilor. Astfel, pentru 7 500 ture/minut rezultă o frecvenţă a impulsurilor de 250 Hz. Utilizarea tranzistoarelor cu siliciu, cum este cazul cu BC 107, asigură o eroare de indicaţie de numai 1% cînd temperatura mediului ambiant variază cu 50°C.

Pentru etalonare, se va folosi un generator de audiofrecvenţă din care se injectează în turometru semnale cu frecvenţa corespunzatoare unor turaţii din plaja normală de funcţionare a unui motor. Sensibilizarea instrumentului pentru acoperirea scalei se face cu potenţiometrul P. Instrumentul are sensibilitatea de 1 ÷ 5 mA.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top