Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Frecvenţmetru

 

În cele ce urmează este prezentat un aparat simplu pentru măsurarea frecvenţelor gamei de audiofrecvenţă.

Frecvenţmetrul (fig. 67) prezintă trei domenii de măsura şi anume: 0÷100 Hz, 0÷l kHz, 0 ÷ 10 kHz. Aparatul nu este extrem de precis, dar prezintă avantajul cîtirii directe a frecvenţei de măsurat.

Tranzistorul de tip EFT319, EFT353 etc. lucrează ca un amplificator-limitator. Semnalul amplificat este diferenţiat de unul din cele trei condensatoare comutabile succesiv, rezultînd impulsuri cu polaritate negativă şi pozitivă. Aceste impulsuri se aplică pe grupul de detecţie format din diodele D1 — D2 şi componenta continuă încarcă condensatorul C. Tensiunea ce se formează la bornele condensatorului C este proporţională cu frecvenţa de măsurat, astfel încît instrumentul de măsura se poate etalona direct în hertzi. Tensiunea de intrare trebuie să fie suficient de mare, în jurul a 2 V, pentru ca tranzistorul să lucreze corect ca limitator. În caz contrar, semnalul de măsurat, chiar amplificat, fiind mult prea mic, este măsurat eronat.

Pentru etalonarea frecvenţmetrului, potenţiometrul se reglează la rezistenţă maximă. În poziţia 1 se aplică tensiunea de 6,3 V culeasă în înfăşurarea secundară a unui transformator de reţea.

Potenţiometrul înseriat, în acest caz, se reglează astfel încît acul să indice mijlocul scalei. Pe poziţia 2 se repetă operaţia în prezenţa unui semnal de 1 000 Hz aplicat la intrare şi se reglează din potenţiometru ca acul indicator să fie la cap de scală. Pe scala 3 se face etalonarea la 5 000 Hz, respectiv în mijlocul scalei.

Daca instrumentul are sensibilitatea de 100 µA, potenţiometrele de reglaj au valoarea de 5 kΩ.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top