Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Microampermetru electronic

 

Cu montajul prezentat în fig. 62 se pot măsura curenţi avînd valori de 5÷100 µA, valori greu de măsurat cu un instrument obişnuit.

Tranzistorul este de tipul EFT353, EFT319 etc. De remarcat însă că datorită principiului folosit, indicaţia instrumentului, respectiv sensibilitatea montajului, depinde de factorul de amplificare a tranzistorului utilizat.

Montajul este practic o punte ce are într-un braţ tranzistorul.

Instrumentul indicator folosit are sensibilitatea între 1 mA şi 5 mA.

Etalonarea se face după un instrument verificat. Se procedează astfel: se pune montajul în funcţiune şi, scurtcircuitând intrarea, cu ajutorul potenţiometrului P2 se reglează indicaţia zero; se înseriază apoi într-un circuit aparatul împreună cu instrumentul etalon şi un rezistor corespunzător (pentru limitarea curentului) în aşa fel încît tensiunea aplicată să producă un curent de ordinul microamperilor.

Indicaţia maximă (cap de scală) a microampermetrului electronic se reglează din potenţiometrul P1 pentru a fi corelată cu cea a instrumentului etalon; se verifică din nou indicaţia zero şi se revine la indicaţia de cap de scală.

La utilizarea curentă, înaintea măsurătorii se ajustează indicaţia zero, calibrarea verificîndu-se trimestrial. Consumul redus permite folosirea unei baterii de tip R 6.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top