Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Oscilator pentrn verificări

 

Verificarea unor etaje de audiofrecvenţă sau de radiofrecvenţă se poate face cu montajul din fig. 48 care furnizează un semnal de audiofrecvenţă de 800 Hz şi un semnal de radiofrecvenţă de 450 kHz modulat cu 800 Hz.

Constructorul amator va confecţiona pe o carcasă de ferită tip oală (de la transformatoarele de frecvenţă intermediară folosite la radioreceptorul „Turist”) bobinele L1 şi L2. Astfel, bobina L1 are 30 de spire, iar L2 are 110 spire, ambele cu sîrmă din cupru emailat plus mătase, cu diametrul 0,1 mm.

După ce montajul a fost realizat, se cuplează borna RF la antena unui radioreceptor şi în difuzorul acestuia trebuie să se audă semnalul de 800 Hz. Dacă nu se aude, se inversează legaturile la bornele înfăşurării L1. În cazul existenţei semnalului, se reglează pentru audiţie maximă potenţiometrul P şi miezul bobinei.

Cu această operaţie, generatorul este gata pentru utilizare. Semnal de audiofrecvenţă se ia de la borna AF. În toate cazurile de verificări, borna de masă se leagă la şasiul aparatului ce urmează a fi controlat.

Tranzistorul este EFT 317, EFT 309, P 401 etc.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top