Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Adaptor pentru unde ultrascurte

 

În localităţile deservite de emiţătoare ce lucrează în gama undelor ultrascurte, programele emise de acestea pot fi recepţionate şi cu ajutorul unor montaje simple, cum ar fi cel din fig. 42. Montajul se numeşte adaptor fiindcă el poate avea rezultate optime numai dacă ieşirea să este cuplată la un amplificator de audiofrecvenţă.

La bobina L1 se conectează antena (o antenă de televizor, o antenă dipol special construită sau chiar două fire).

Bobina L2, şi condensatorul variabil Cv formează un circuit oscilant cu ajutorul căruia se selectează postul dorit.

Tranzistorul T1 împreună cu piesele aferente formează un etaj de superreacţie, deci pe baza tranzistorului T2 se aplică semnalul detectat, adică chiar semnalul de audiofrecvenţă. Acest semnal este amplificat de tranzistorul T2 şi introdus la borna de picup a unui radioreceptor sau ascultat într-o pereche de căşti.

Tranzistorul T1 este de tip AF 139, 2 SA 235, P403, OC 171 etc., iar tranzistorul T2 este EFT 353, EFT 323, EFT 319, MP 42, AC 125, OC 72 etc.

Bobinele L1 — L2 se confecţionează pe o carcasă din material plastic, preşpan sau chiar carton cu diametrul de 10÷12 mm. Sîrmă de bobinaj folosită este din cupru izolată cu email şi cu diametrul de 1 mm sau 1,2 mm. Pentru L1 se bobinează 3 — 4 spire, iar pentru L2 se bobinează 7 spire.

Bobinajul este spiră lîngă spiră, iar distanţa între cele două bobine este de 2 mm. În carcasă se fac 4 găuri în care se introduc terminalele celor două înfăşurări, fiindcă orice deplasare a spirelor atrage după sine modificări în funcţionarea montajului. La spira 5 (dinspre colector) a înfăşurării L2 se desizolează puţin sîrma şi în acel punct se lipeşte un fir sau chiar terminalul condensatorului de 2 nF ce se cuplează la emitor.

Condensatorul Cv are capacîtatea maxima de 30 pF şi este recomandabil să fie cu dielectric aer, dar, practic, au dat bune rezultate şi condensatoarele trimer pe suport ceramic.

O funcţionare stabilă se obţine numai dacă etajul cu superreacţie este construit cît mai rigid, cu conexiuni scurte şi eventual introdus într-un ecran metalic. Alimentarea se face cu 9 V, consumul de curent fiind foarte mic.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top