Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Radioreceptor superreacţie cu două tranzistoare

 

Tot pentru recepţionarea gamei de unde ultrascurte este şi montajul din fig. 38 ce funcţionează ca radioreceptor cu superreacţie. Schema, prin modul de obţinere a reacţiei, are particularitatea că emitorul tranzistorului T1 este conectat la bobina circuitului oscilant. Sensibilitatea acestui montaj este foarte mare chiar dacă tensiunea de alimentare scade de la 9 V la 3 V. Circuitul oscilant este format din bobina L şi condensatorul variabil Cv.

Bobina L, avînd 5 spire, se confecţionează din sîrmă CuEm Ø 0,8 — 1,5 mm, sau cupru argintat, fără carcasă şi are diametrul de 12 mm şi lungimea de 10 mm. Antena şi emitorul se cuplează la spira 2. Cu un condensator variabil de 3÷15 pF se acoperă gama de frecvenţe cuprinsă între 65 MHz şi 150 MHz.

Sensibilitatea etajului, respectiv stabilirea pragului de oscilaţie, se face prin polarizarea bazei tranzistorului T1. Se observă că baza primeşte tensiune prin rezistorul de 500 de la potenţiometrul de 10 kΩ care stabileşte regimul de funcţionare al etajului.

Antena este un fir lung de 1 m sau o antena de la aparatele de radio portabile, ce se cuplează la circuitul de acord prin condensatorul semivariabil de 2÷12 pF. Acest condensator se reglează pentru o audiţie maximă.

De la etajul echipat cu T1, semnalul de audiofrecvenţă este aplicat tranzistorului T3 ce are rol de amplificator de audiofrecvenţă. Audiţia se poate face în căşti sau într-un difuzor, dar dacă în locul căştilor se montează o rezistenţă de 2 kΩ se poate face cuplajul printr-un condensator de 5 μF cu un amplificator AF mai puternic.

Tranzistorul T1 poate fi BF 180, BF 200, BF 215, 2 N 918, 2 N 915 sau KT 315, iar T3 poate fi BC 108, BC 109, BC 177, KT 342, KC 147 sau 2 N 2 586. Plantarea pieselor se face pe circuit imprimat, fără o forma specială, cu conexiuni scurte şi rigide.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top