Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Radioreceptor reflex cu audiţie la difuzor

 

Un radioreceptor reflex ce lucrează în gama undelor medii, cu audiţie în difuzor, este prezentat în schema din fig 34. Acest radioreceptor are randamentul ridicat, deoarece detecţia semnalului se face cu două diode, într-un montaj dublor de tensiune.

Selectarea posturilor se face cu ajutorul circuitului oscilant L1Cv, apoi semnalul de radiofrecvenţă, prin înfăşurarea L2, este aplicat bazei tranzistorului T1. După ce semnalul este amplificat, el este detectat de diodele D1 şi D2, iar componenta de audiofrecvenţă este aplicată tot bazei tranzistorului T1. De astă dată, tranzistorul T1 lucrează ca amplificator de audiofrecvenţă. În continuare, semnalul este preluat şi amplificat de tranzistorul T2 şi prin intermediul transformatorului Tr aplicat difuzorului.

Bobinele L1 şi L2 se confecţionează din sîrmă CuEm Ø 0,15÷0,15 mm. Suportul acestor bobine este o bară de ferită Ø 8 mm şi lungă de 12 cm. Pe această bară se fac două manşoane de hîrtie groasă, care trebuie să gliseze pe bara de ferită. Pe un manşon se bobinează 70 de spire ce formează bobina L1, iar pe celălalt manşon se bobinează 8 spire ce formează bobina L2. Şocul de radiofrecvenţă S are 350 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,08÷0,15 mm bobinate pe un miez de ferită, bobinajul facîndu-se spiră peste spiră.

După ce montajul a fost realizat, bobinele L1 şi L2 se fixează spre unul din capetele barei de ferită, apoi se roteşte condensatorul Cv pînă cînd în difuzor se va auzi un semnal de la un post de radiodifuziune.

Se regleaza apoi potenţiometrul P, din care se fixează polarizarea bazei tranzistorului T1, pînă ce audiţia devine maximă. Apoi se apropie şi se departează una de alta bobinele L1 şi L2 pînă ce audiţia este şi mai puternică, după care cele două bobine se rigidizează pe bara de ferită. Manevrînd condensatorul variabil se vor recepţiona mai multe posturi de radio.

Tranzistorul T1 este EFT 317, EFT 319, P 401, 2 SA 102 etc., iar TB este EFT 353, EFT 323, MP 42 etc.

Condensatorul variabil Cv are capacîtatea maximă 500 pF. Diodele D1 şi D2 sînt cu contact punctiform cum ar fi EFD 108. Transformatorul de ieşire  77 poate fi luat de la orice tip de radioreceptor, difuzorul avînd 50 impedanţa de 4÷8 Ω.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top