Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Radioreceptor reflex cu amplificator AF

 

Particularitatea radioreceptorului din fig. 33 a constă în faptul că utilizează primul tranzistor în montaj cu reacţie pozitivă, care amplifică atît semnalul de radiofrecvenţă, cît şi semnalul de audiofrecvenţa.

Circuitul de intrare este construit pe o bară de ferită, de secţiune rotundă, lungă de 8÷10 cm.

Pentru recepţionarea undelor medii bobina L1 are 50 de spire cu priză la spira 40 de la punctul de conectare a condensatorului variabil. Bobinajul se face cu sîrmă CuEm Ø 0,1÷0,15 mm, spiră lîngă spiră. La distanţa de 10 mm de L1 pe aceeaşi carcasă de carton, se bobinează L2, care are 8 spire din aceeasi sîrmă ca şi L1, bobinaj spiră lîngă spiră. Şocul de radiofrecvenţă L3 se construieşte pe o carcasă cu miez feromagnetic, avînd 300 de spire cu sîrmă izolată Ø 0,08÷0,1 mm. În locul acestui şoc poate fi utilizată şi o bobină pentru unde lungi de la aparatele de radio.Pentru detecţia semnalului sînt prevăzute două diode, D1 şi D2, de tip miniatură, cum ar fi EFD 106, EFD 109, 1N54 A, AA 112, 1N 542, D2E, D2 B etc., care asigură şi dublarea tensiunii detectate. Tranzistorul T1 este EFT 317, EFT 319, 2 SA38, iar tranzistorul T2 este EFT 353, OC 75, AC 125 etc. după cum reiese din schemă, alimentarea se face cu 9 V, iar audiţia într-o pereche de căşti. Condensatorul variabil are capacîtatea maximă de 500 pF.

După ce montajul a fost realizat, se cuplează bateria, se roteşte condensatorul variabil pînă cînd în căşti se aude semnalul unui post de radiodifuziune. În acest punct se reglează şi condensatorul Cr pentru audiţie maximă, evitînd intrarea în oscilaţie a etajului.

Dacă la rotirea condensatorului Cr nu se observă apariţia intrării în oscilaţie, atunci trebuie inversate capetele de legatură la bobina L2. După inversare, receptorul va deveni foarte sensibil şi foarte selectiv.

În fig. 33 b se prezintă o variantă de conexiuni.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top