Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Radioreceptor cu reacţie

 

Un radioreceptor cu un singur tranzistor, cu reacţie, prezintă un util exerciţiu aplicativ de montaj. Radioreceptoarele cu reacţie pozitivă au o sensibilitate foarte mare.

În fig. 30 este prezentată schema unui radioreceptor simplu cu reacţie ce foloseşte un tranzistor de tip EFT 317, EFT 319, P 401, INV 70, OC 813 etc.

Montajul prezentat lucrează în gama undelor medii. Bobinele L1 şi L2 se confecţionează pe o bară de ferită lungă 10÷12 cm şi diametrul de 8÷10 mm. La unul din capetele barei de ferită se face un manşon de carton, care poate fi deplasat pe bară şi pe acest manşon se bobinează, pe o lăţime de 2 cm, un număr de 60 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,1÷0,2 mm care formează bobina L1. Peste L1 cu aceeaşi sîrmă, se bobinează 6 spire care formează bobina L2. Bobina S se confecţionează pe o carcasă cu miez de ferită, indiferent de diametru, pe care se bobinează 150 de spire cu aceeaşi sîrmă ca şi L1. Condensatoarele variabile Cv şi Cr, primul pentru acordul circuitului de intrare şi al doilea pentru reacţie, au capacîtatea maximă de 500 pF şi sînt complet separate.

Pentru a recepţiona mai multe posturi, la circuitul de intrare se cuplează şi o antenă prin intermediul unui condensator de 100 pF.

După ce aparatul a fost confecţionat, se verifică dacă nu s-au comis erori în legarea pieselor, apoi se cuplează căştile şi bateria de alimentare. Se roteşte condensatorul Cv pînă cînd în căşti se aude programul unui post după care, prin manevrarea lui Cr audiţia se îmbunătăţeste. Dacă se roteşte în continuare Cr, în căşti va apărea un fluierat puternic ceea ce înseamnă ca aparatul a intrat în oscilaţie.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top