Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Radioreceptor ca reglaj al amplificării

 

Cu toate că are numai două tranzistoare, radioreceptorul prezentat în fig. 27 are o amplificare mare, audiţia facîndu-se tot în difuzor. De remarcat că acest montaj se alimentează cu tensiune foarte mică, 3 V sau chiar 1,5 V, şi cuprinde un număr redus de piese.

Din multiplele semnale provenite de la antenă, circuitul oscilant L — Cv selectează semnalul unui anumit post de radiodifuziune. Semnalul selectat este apoi detectat cu dioda D, iar componenta de audiofrecvenţă, prin potenţiometrul P şi condensatorul de 5 µF, se aplică pe baza tranzistorului T1. În schemă se observă modul de legatură mai deosebit între cele două tranzistoare: emitorul primului tranzistor este cuplat chiar în baza următorului tranzistor; prin aceasta amplificarea este foarte mare. Acest mod de cuplare a două tranzistoare se numeşte montaj Darlington.

Pentru recepţionarea undelor medii, bobina L se confecţionează pe o carcasă de carton, preşpan sau material plastic cu diametrul de 30 mm, pe care se bobinează 80 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,3 mm. Bobinajul se face spiră lîngă spiră. Condensatorul de acord Cv are capacîtatea maximă 500 pF, deci se poate folosi o secţiune de la un condensator cu dielectric aer sau ambele secţiuni cuplate în paralel ale unui condensator miniatură de la aparatele de radio portabile.

Dioda D este miniatură de tip EFD 106, EFD 108, AA 112, D 2 E, 1 N 54 A etc. Cele două tranzistoare sînt de acelasi tip, de pilda EFT 319, EFT 323, EFT 353, MP 39 etc. Transformatorul de ieşire  Tr poate fi confecţionat pe un miez cu secţiunea de 1,5÷3 cm2, în primar avînd 600 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,1÷0,15 mm, iar în secundar 70 de spire din sîrmă CuEm Ø 0,25÷0,3 mm. Transformatorul poate fi procurat şi din comerţ (transformatorul de ieşire de la orice tip de aparat de radio). Se poate utiliza şi un transformator de sonerie sau chiar un transformator de radioficare. Difuzorul poate fi miniatură sau obişnuit cu impedanţa bobinei mobile de 4÷8 Ω. Antena este un fir metalic lung de 5÷6 m. După confecţionare, aparatul nu are nevoie de reglaje; prin simpla rotire a condensatorului, în difuzor se va auzi programul unui post de radiodifuziune.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top