Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Multiplicator de tensiune

 

În comanda unor circuite de radiofrecvenţă se utilizează de multe ori diode varicap, elemente semiconductoare care prezintă o capacîtate variabilă în funcţie de tensiunea aplicată la borne.

Tensiunea de polarizare a diodelor varicap este cuprinsă între cîţiva volţi şi 20÷25 V. Cum aparatura tranzistorizată se alimentează cu 9÷12 V înseamnă că pentru diodele varicap trebuie să utilizăm o alta sursă de tensiune, cu valoare mai mare şi foarte stabilă.

În acest scop se recurge la un artificiu. Se confecţionează un oscilator alimentat din tensiunea generală de 9 V, iar tensiunea obţinută de la oscilator este aplicată unui redresor multiplicator de tensiune, la ieşire  obţinîndu-se o tensiune mult mai mare (schema din fig. 24).

Tranzistorul T1 – BC 107 şi tranzistorul T2 – BC 177 formează un etaj generator. Diodele Dl, D2, D3, D4 de tip EFD 108 şi condensatoarele anexe creează un redresor multiplicator de tensiune. La ieşire, tensiunea este stabilizată la valoarea de 22 V cu ajutorul unei diode Zener.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top