Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Stabilizator autoprotejat

 

În cadrul sistemelor de stabilizare electronică a tensiunii, de o deosebită apreciere se bucură montajele autoprotejate. Un astfel de sistem este prezentat în schema din fig. 22.

După ce tensiunea alternativă a fost redresată şi filtrată, utilizînd una dintre schemele anterioare, obţinîndu-se o tensiune de 12 V, aceasta se aplică sistemului electronic de stabilizare format din tranzistorul AD 155 şi dioda PL 9 V 1 Z. Valoarea tensiunii stabilizate de 9 V la ieşire  este dată de dioda Zener care în cazul de faţa este PL 9 V 1 Z. Dacă se urmăreşte obţinerea unei alte tensiuni la ieşire, atunci se schimbă dioda Zener. Tranzistorul AD 155 primeşte în bază o tensiune stabilă dată de dioda şi prin acest mod de conectare la ieşire, în emitor tensiunea va fi stabilizată. Se observă că în serie cu consumatorul este conectat un rezistor de 1,8 Ω. În paralel pe acest rezistor este legată joncţiunea baza-emitor a tranzistorului BC 252 Ω.

La un consum normal de curent (sub 300 mA), căderea de tensiune pe rezistorul de 1,8 Ω este mică şi tranzistorul BC 252 este blocat. Dacă consumul de curent creşte peste 300 mA, tranzistorul BC 252 se deschide şi curentul său de colector trece prin rezistorul de 600 Ω. Căderea de tensiune pe acest rezistor este mare şi tranzistorul AD 155 se blochează. În acest mod, dacă la ieşirea stabilizatorului se produce un scurtcircuit, tranzistorul AD 155 se blochează realizîndu-se autoprotecţia întregului alimentator.

Acest montaj este foarte indicat pentru constructorii începători, dar poate fi utilizat pentru alimentarea casetofoanelor sau aparatelor de radio din acumulatorul unui automobil. După montare, stabilizatorul nu necesita reglaje.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top