Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Alimentator cu performanţe superioare

 

Performanţe superioare în stabilizarea tensiunii de ieşire  a unui alimentator se obţin cu montaje în care este utilizat şi un tranzistor cu funcţia de amplificator de eroare. Un astfel de alimentator este prezentat în fig. 19. Amplificatorul de eroare cuprinde tranzistorul T2 care are emitorul fixat la un potenţial constant de către dioda Zener. Baza tranzistorului T2 sesizează orice variaţie de tensiune de la ieşirea stabilizatorului prin cele două rezistoare de 1,2 kΩ, respectiv 2,4 kΩ. Colectorul tranzistorului T2 este cuplat direct la baza 26 tranzistorului T1.

Acest montaj stabilizează tensiunea astfel: dacă tensiunea la ieşire creşte, tranzistorul T1 se deschide mai mult şi curentul său de colector creşte. Creşterea curentului de colector creează o cădere de tensiune mai mare la bornele rezistoarelor de 200 Ω şi 430 Ω ceea ce înseamnă o micşorare a potenţialului bazei tranzistorului T1. Micşorarea tensiunii de polarizare a bazei tranzistorului T1 înseamnă o micşorare a curentului prin acest tranzistor, deci o diminuare a tensiunii la ieşire. Astfel are loc o reglare automată a tensiunii. Tranzistorul T1 de tip AD 155 poate fi înlocuit cu alte tranzistoare de putere mai mare cum ar fi ASZ 15, ASZ 17, EFT 212. Obligatoriu, tranzistorul trebuie montat pe un radiator de răcire. Acest radiator se confecţionează din tablă de aluminiu cu suprafaţa de cel puţin 50 cm2.

Pentru ca alimentatorul să debiteze 400 mA, se va utiliza un transformator ca cel descris la fig. 8 şi o punte, redresoare B20C 450 sau 4 diode F 407, 1 N 4 001 etc.

Acest alimentator debitează o tensiune foarte stabilă şi bine filtrată. În locul tranzistorului EFT 323 se poate monta EFT 353, MP 40 etc., iar în loc de DZ 307 se poate monta PL 7 V5 Z.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top