Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Filtru cu tranzistor

 

În figura 10 este prezentat un alimentator care utilizează o celulă de filtraj cu un tranzistor. Acest alimentator, uşor de construit, debitează la ieşire o tensiune de 12 V. Tranzistorul poate fi EFT 212, ASZ 15, ASZ 17, AD 155 sau oricare altul echivalent.

Transformatorul de reţea, cu un miez de 5 cm2, are în primar 2 200 de spire din sîrma CuEm Ø 0,15 mm, iar în secundar 93 de spire din sîrma CuEm Ø 0,6 mm. De reţinut că acest alimentator poate debita 600 mA dacă tranzistorul este montat pe o placă radiatoare de caldură cu suprafaţa de cel puţin 36 cm2.

Tranzistorul folosit este de tip pnp şi stabilizarea se face pe ramura de minus. În lipsa unui tranzistor din cele indicate anterior, se poate folosi un tranzistor npn, cum ar fi, 2N 3 055, BD 131 etc., dar în acest caz montajul din fig. 10 se modifica şi apare ca în fig. 11, respectînd aceleaşi valori pentru piese şi transformator. Dacă în loc de 12 V, constructorul urmăreşte să obţină 9 V curent continuu, atunci în secundarul transformatorului se vor bobina numai 70 de spire, restul pieselor rămînînd cu aceleasi valori.

Dacă în fig. 10 montăm un transformator de sonerie cuplat pe priza de 5 V din secundar şi un tranzistor AC 180 K, se asigură alimentarea pentru un aparat de radio „Neptun”, „Albatros” etc.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top