Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Redresor monoalternanţa

 

Cel mai simplu şi mai uşor de realizat alimentator este prezentat în figura 8. El se compune dîntr-un transformator de sonerie, o diodă redresoare şi filtrul.Secundarul transformatorului are o priză pentru 5 V şi una pentru 8 V. Dacă se cuplează dioda la priza de 5 V, la ieşire  se va obţine o tensiune continuă de 7 V. De la priza de 8 V, la ieşire  se va obţine o tensiune continuă de 11 V.

Dioda D poate fi tipul F 407, DR 307 sau D 226, D 7J. Condensatoarele C1 şi C2 trebuie să aibă o capacîtate de cel puţin 1 000 µF fiecare şi o tensiune de lucru de cel puţin 12 V. Filtrul alimentatorului este format din condensatoarele C1 şi C2 împreună cu şocul S. Acest şoc este construit pe un miez de fier (provenit de la un mic transformator) cu o secţiune de 4 —5 cm2 pe care se bobinează cît încape sîrma CuEm Ø 0,4mm. În lipsa acestui şoc se poate monta un transformator care este bobinat cu sîrma groasă.

Un astfel de alimentator se poate utiliza în miniautomatizări şi mai puţin pentru alimentarea aparatelor de radiorecepţie întrucît mai conţine o componentă pulsatorie de tensiune. Consumul de curent maxim admisibil este de 200 mA.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top