Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Surse de alimentare

 

Modul de alimentare cu energie electrică a aparaturii electronice complexe sau chiar a unor montaje simple executate de amatori are o mare importanţă pentru buna lor funcţionare.

Utilizarea — ca elemente active de amplificare sau generatoare de semnal —a tranzistoarelor impune folosirea unor surse de energie adecvată care să poată debita curentul necesar.

Ca sursă de energie sînt utilizate foarte mult bateriile, dar ele au, după cum se ştie, o durată de funcţionare limitată. Este recomandabil ca fiecare constructor de montaje electronice, înainte de realizarea unor amplificatoare sau emiţătoare, să-şi confecţioneze o sursă de alimentare de la reţeaua de curent alternativ, aceasta deoarece în timpul reglajelor unui aparat se consumă energie mai multă şi un alimentator de la reţea este cel mai indicat în acest scop.

Alimentatoarele de la reţea au în componenţa lor elementele prezentate în fig. 7 şi anume: transformatorul de reţea, redresorul, celula de filtraj şi stabilizatorul de tensiune.

Fiecare din aceste elemente au funcţii bine precizate. Astfel, transformatorul de reţea transforma tensiunea de 220 V într-o altă tensiune de valoare convenabilă; totodată creează o izolare între reţeaua electrică şi montajul construit, ferind în felul acesta pe constructor de eventuale accidente.

Prin intermediul redresorului se obţine tensiune continuă din tensiune alternativă.

În redresor se utilizează diode redresoare discrete sau punţi redresoare fabricate anume în accst scop.

După redresare, tensiunea nu este perfect netedă, adică continuă, ci are o forma ondulată, motiv pentru care se montează un filtru ce permite să se obţină la ieşirea să o tensiune continuă.

Orice variaţie a tensiunii de reţea sau orice variaţie a consumului de curent la ieşirea filtrului atrag după sine modificări ale tensiunii continue. Eliminarea acestui neajuns se poate corecta cu ajutorul stabilizatoarelor electronice. În afară de efectul de stabilizare, cu aceste montaje se poate regla cu exactitate şi valoarea tensiunii la ieşirea alimentatorului. De remarcat deci că alimentatoarele pot fi cu tensiune nestabilizată, stabilizată cu tensiune fixă sau stabilizată cu tensiunea de ieşire  reglabilă între anumite limite.

Acest ultim tip de alimentator este foarte util atunci cînd se reglează sau se verifică diverse montaje electronice.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top