Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Transformatorul

  Două sau mai multe bobine cuplate — amplasate pe acelaşi miez magnetic — formează un transformator.
În varianta sa cea mai simplă (fig. 3.11), el conţine 2 bobine L1, L2 — independente şi cuplate exclusiv prin cîmp magnetic.

figura 3.11
Fig. 3.11. Circuitul echivalent în T al unui transformator.

Aplicînd la bornele de intrare I—I’, înfăşurării primare L1, o pulere electrică P1 (sub tensiunea U1 şi curentul I1), rezultă la bornele de ieşire 2—2′ (ale înfăşurării secundare L2) puterea electrică P2 (sub tensiunea U2 şi curentul I2), astfel încît, dacă U2>U1I2I1. (Obs.: U, respectiv I, sînt amplitudinile semnalelor u(t), i(t).

Considerînd, în mod ideal, că P1=P2 (în realitate P1

n= U2/U1 = I1/I2 = raport de transformare.

Cunoscînd inductanţa mutuală M se poate determina schema echivalentă a unui transformator, ca în fig. 3.11.

În funcţie de destinaţia lor, transformatoarele se pot clasifica în:
— transformatoare de alimentare (în general la frecvenţa reţelei, de 50 Hz). Dacă între primar şi secundar există şi un cuplaj galvanic (asigurînd transferul unor puteri mai importante) — cu sau fără posibilitatea reglării tensiunii de ieşire — este vorba de un „autotransformator”.
— transformatoare de semnal (de audiofrecvenţă sau de radiofrecvenţă, cu sau, respectiv, fără miez magnetic).

Ele se utilizează pentru adaptarea impedantelor sau nivelelor de tensiune/curent, pentru cuplarea etajelor de amplificare, pentru izolarea galvanică (în c.c.) a unor circuite etc.

Transformatoarele reprezintă — alătuţi de bobinele de şoc — cele mai voluminoase şi mai grele componente din structura echipamentelor electronice. Astfel, ele pot reprezenta pînă la 20% din volumul şi pînă Ia 40% din masa unui astfel de echipament [14]

În practică se utilizează, în principal, transformatoare avînd structură şi performanţe standardizate/normalizate — dar şi unele tipuri special proiectate.

Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top