Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Clasificarea difuzoarelor

 

Clasificarea difuzoarelor se poate face din mai multe puncte «de vedere. Astfel, din punctul de vedere al cuplajului electromecanic, o clasificare a difuzoarelor trebuie să ţină seamă de faptul că forţele mecanice pot fi produse de acţiunea cîmpurilor «electrice asupra sarcinilor electrice, sau de interacţiunea cîmpurilor magnetice cu curenţii electrici. Din prima categorie fac parte difuzoarele piezoelectrice, electrostatice şi dectrostrictive. Din cea de a doua categorie fac parte difuzoarele electrodinamice, electromagnetice şi magnetostrictive.

Difuzoarele magne.tostrictive şi, în oarecare măsură, cele piezoelectrice sînt întrebuinţate numai pentru producerea ultrasunetelor.

Forţele mecanice de acţionare pot fi proporţionale, fie cu tensiunea electrică care alimentează difuzorul, fie cu curentul electric, fie cu cantitatea de: electricitate, fie — în fine — cu fluxul magnetic.

În tabela 2.1 se arată clasificarea difuzoarelor din punctul de vedere al cuplajului electromecanic.

t2.1

Din punctul de vedere al transformării mecano-acustice (al radiatorului), difuzoarele pot fi împărţite în mai multe clase:
— difuzoare cu radiaţie directă, la care membrana radiază direct în aer;
— difuzoare cu pîlnie;
— difuzoare fără radiator (ionofonul şi difuzorul cu efect Corona).
În principiu, la oricare tip de difuzor se poate ataşa o pîlnie. Eficacitatea acesteia depinde de raportul secţiunilor gîtului şi gurii pîlniei, de lungimea pîlniei etc.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top