Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Un controlor de unde reflectate

 

Reglajele de adaptare a impedantei de alimentare cu impedanta liniei se pot face asigurind cel mai mic coeficient de unde reflectate. Determinarea acestui coeficient se poate face cu ajutorul masuratorului de unde reflectate, a carui schema este prezentata in fig. 308.

Figure 308

Montajul este inchis intr-o cutie metalica cu conexiuni cit mai scurte intre bornele „intrare” si „iesire”, rezistentele R, RA si Ra si diodele detectoare Dx si D2, Rezistenta R trebuie sa fie din carbune, neinductiva, si de o valoare egala cu impedanta caracteristica a liniei in care face masurarea.

In pozitia „unda directa” a comutatorului, detectorul D1 redreseaza tensiunea de intrare si reglam rezistenta variabila RV astfel incit acul miliampermetrului sa ajunga la maxim, adica la 1 mA.

Trecind cu comutatorul in pozitia „unda reflectata” vedem ca din punct de vedere al tensiunii de intrare circuitul se prezinta ca o punte echilibrata, deoarece rezistenta R este egala cu impedanta caracteristica a liniei si nu se aplica nici o tensiune la detectorul R2, respectiv instrumentului.

Pentru o tensiune inversa ce intra prin borna „iesire”, circuitul nu se mai prezinta ca o punte echilibrata si acul miliampermetrului indica tensiunea de radiofrecventa reflectata.

Reglajul, facut anterior asupra lui RV nefiind modificat, miliampermetrul masurind 100%, unda directa deviind la 1 mA, putem obtine pe pozitia „unda reflectata” direct procentul de unde stationare, deoarece o deviatie de 0,3 mA, de exemplu, este echivalenta cu circa 30% din 1 mA.

Prin reglarea unui dispozitiv de adaptare a impedantelor instalat intre antena si linie, putem obtine un coeficient de unde stationare cit mai mic, teoretic pina la zero, dar practic este numai apropiat de acesta.
Aparatul se monteaza in linia de alimentare a antenei, catre radioemitator.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top