Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Masurarea cimpului electromagnetic si a raportului fata/spate

 

Se realizeaza cu ajutorul unui masurator de cimp, cum, este cet prezentat in fig. 303, care cuprinde un dipol acordat pe frecventa dorita, completat cu un circuit de masurat cu o dioda detectoare si un microampermetru.

Figure 303

Masuratorul de cimp trebuie instalat la minimum 10 lungimi de unda de antena emitatoare. Cu ajutorul lui determinam intensitatea cimpului electromagnetic si, prin rotirea antenelor directionale cu 180°, intensitatea cimpului radiat in spate, permitindu-ne astfel sa determinam raportul fata/spate.

In fig. 304 este prezentata schema unui masurator de cimp simplu.

Figure 304

Sensibilitatea sa este determinata de antena conectata. Pentru a evita arderea punctului de contact al diodei detectoare, vom acorda incet circuitul oscilant si daca vedem ca acul instrumentului deviaza brusc spre maximum, slabim cuplajul cu antena, pentru a evita arderea diodei. Eventual, vom reduce dimensiunile antenei.
Cu cit masurarile se fac la distanta mai mare de radioemitator, cu atit ele sint mai reale.

Schema din fig. 305 reprezinta un masurator de cimp foarte sensibil. Este vorba de un circuit oscilant (CV—L1) cu o stabilitate deosebita. CV este un condensator variabil de 75 pF cu izolament aer.

Bobina L1 se realizeaza in trei versiuni, pe carcase de polistiren de 14 mm diamefru, folosind conductor din cupru emailat cu diametrul 0,3 mm si este formata din spire adiacente. Bobina L2 se realizeaza pe aceeasi carcasa, la 3 mm distanta de L1.

Fiecare bobina se realizeaza ca in fig. 306, pe un cu lot noval, care permite introducerea bobinelor la alegere intr-un soclu novai montat pe cutia aparatului, numarul de spire fiind indicat in tabelul 25.

Figure 306 table

Cu cele 3 bobine pot fi acoperite frecventele de ia 3 la 160 MHz.

Circuitul de masurat este independent de circuitul oscilant ia care este cuplat slab. Tensiunea detectata de dioda D, separata, de resturile de radiofrecventa ce se scurg la masa prin condensatorul C1, se aplica pe baza unui tranzistor Tr, in circuitul de colector al acestuia gasindu-se microampermetrul M montat in punte.

In repaus, puntea se regleaza prin potentiometrul Pot, astfel incit sa indice zero. in momentul aparitiei curentului detectat de la dioda, curentul de colector al tranzistorului se modifica, ceea ce duce la dezechilibrul puntii, si instrumentul insjica. Datorita cuplajului slab intre bobina circuitului oscilant L1 si bobina de detectie L2, acordul se poate face cu precizie pe frecventa de lucru.

Etalonarea aparatului se face cu ajutorul unui generator de radiofrecventa foarte stabil si precis etalonat.

Dispozitia practica a elementelor pe cutia aparatului se vede in fig. 307.

Figure 307


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top