Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Un generator de radiofrecventa

 

Este vorba de un generator de radiofrecventa de putere mica, usor de etalonat, folosind asa-numitele fire Lecher si un miliampermetru de 5 mA, conectat in punctul X pe schema, ca indicator de rezonanta (fig. 295).Figure 295,296Condensatoarele ajustabile de 30 pF sint cu dielectric mica. Ele se regleaza cit mai egal posibil, astfel incit un beculet conectat la o spira cuplata la bobina L se aprinde bine.

Cu bobina L, formata dintr-o spira de 30 mm diametru din conductor cu diametrul 1,2 mm, generatorul va lucra pe frecvente de la 140 MHz la 220 MHz.

Marind numarul de spire al bobinei, care va avea permanent o priza mediana, frecventa de lucru scade. Pentru un bobinaj cu doua spire de 22 mm diametru, gama de frecvente va fi cuprinsa intre 100 MHz si 160 MHz, iar pentru 16 spire de 36 mm diametru, intre 12 MHz si 17 MHz.

In cursul masurarilor efectuate, cuplind generatorul, la o antena, nu trebuie sa neglijam ca in pofida puterii reduse a acestuia pot avea loc radiatii parazite, care ar putea deranja radioreceptoarele din apropiere.
Sa ne reamintim ca firele Lecher sint formate din doua conductoare neizolate intinse paralel, distantate cu 5 pina la 6 cm unul de altul, intr-o camera mai spatioasa, unde dispunem de o distanta apropiata de o lungime de unda pentru frecventa la care vrem sa facem masurarea (fig. 296).

La una din extremitatile liniei conectam o bucla sau o bobina din citeva spire, cuplata la generator.
O bara metalica prevazuta cu un miner izolant poate fi deplasata de-a lungul liniei, in timp ce observam miliampermetrui! conectat in punctul X la generator.

Pentru anumite pozitii ale Iui C vom observa unele reduceri, ale intensitatii. Masurind cu ajutorul unui metru distanta exacta intre doua din aceste puncte consecutive si inmultind cu 2 valoarea rezultata, vom obtine lungimea de unda a oscilatiei.

Cuplajul intre generator si bucla B va fi astfel reglat, ca miliampermetruI sa nu arate scaderi prea mari care pot influenta, precizia masurarilor.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top